Volledig scherm
De Turkse minister Cavusoglu, februari 2017. © Reuters

Rotterdam op scherp voor komst Turkse minister

De Rotterdamse politie bereidt zich voor op de komst van de Turkse minister Cavusoglu. De organisatie wil de toespraak laten plaatsvinden in de ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam, maar die locatie zou tot een verkeerschaos kunnen leiden. De ambtswoning ligt aan een doorgaande weg, midden in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Volgens de politie is er nog altijd geen duidelijkheid over de locatie.

Quote

Het gaat de minister er vooral om dat hij kan tonen dat hij zich niet laat tegenhou­den

Mustafa Aslan, Nederlandse campagneteam van de AK-partij

De bijeenkomst zou eerst worden gehouden in een zalencentrum in Hoogvliet. De organisatie rekende op vijfhonderd bezoekers. Maar die bijeenkomst werd verboden door burgemeester Aboutaleb, en daarover is onder Turkse Nederlanders veel ophef ontstaan. Cavusoglu zelf zei vanmorgen nog dat Nederland Turkse Nederlanders 'gijzelt' met het verbod op openbare bijeenkomsten. Hij dreigt zelfs met economische sancties als Nederland zijn komst dwarsboomt.

Mogelijk komen er vanwege alle ophef vandaag veel meer mensen naar de bijeenkomst dan de eerder verwachte vijfhonderd. Hoewel binnen alleen plek zal zijn voor genodigden, roepen Nederlandse Turken op social media op om naar de ambtswoning te komen. De organisatie vraagt bezoekers om indien mogelijk niet met de auto te komen, om een verkeerschaos te voorkomen.

Fel gekant

De organisatie zegt blij te zijn met de komst van de minister, ook al wordt het geen openbare bijeenkomst. ,,Het gaat de minister er vooral om dat hij zich kan laten zien, dat hij kan tonen dat hij zich niet laat tegenhouden,'' zegt Mustafa Aslan van het Nederlandse campagneteam van de AK-partij. Hij vindt het nog altijd onbegrijpelijk dat de openbare bijeenkomst die eerst gepland stond, verboden is door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Het Nederlandse kabinet is fel gekant tegen de komst van de Turkse minister, mede omdat die campagne wil voeren voor vergaande grondwetswijzigingen. Premier Rutte zei meermaals dat hij 'niet op het bezoek zit te wachten'. Een openbare bijeenkomst wil hij niet toestaan, maar een bezoek van Cavusoglu aan ons land kan hij niet tegenhouden. Burgemeester Aboutaleb, die nu moet zorgen dat de bijeenkomst de openbare orde niet in gevaar brengt, liet gisteravond opnieuw weten zeer ontevreden te zijn met de komst van Cavusoglu. ,,Ik vind eigenlijk dat het Nederlandse kabinet instrumenten zou moeten krijgen om een ongewenst iemand buiten de deur te kunnen houden, ook als het niet om een openbare bijeenkomst gaat. Nu komt het op het bordje van de burgemeester terecht.''