Volledig scherm
Rood omcirkeld: De plek waar de bommen tot ontploffing kwamen in de nacht van 3 op 4 oktober 1941. 1) Rookpluimen van exploderende bommen 2) Branden in loodsen Koningshaven 3) Rijnhaven 4) Maashaven. © The National Archives

Rotterdam opgelucht: geen bommen op Wilhelminapier

De bewoners van de Wilhelminapier in Rotterdam kunnen opgelucht ademhalen. Na wekenlang diepgravend speurwerk is geen blindganger uit WO II aangetroffen, waardoor het werk aan de toekomstige woontorens Boston & Seattle kan worden hervat.

Volledig scherm
Met een speciale sonde wordt in de bouwput gezocht naar de bommen uit de Tweede Wereldoorlog. © AD/Jan de Groen
Quote

Nauwkeuri­ge bestude­ring door experts in combinatie met oppervlak­te en dieptede­tec­tie heeft aangetoond dat op de bouwplek en in de directe omgeving geen blindgan­gers zijn gevonden

Woordvoerder Gemeente Rotterdam
Volledig scherm
Artist impression van Boston & Seattle. © J.P. van Eesteren

Bijna een maand geleden werd alarm geslagen op de bouwplaats, toen aan de hand van foto's uit 1941 - gemaakt door de Royal Air Force (RAF) - werd vastgesteld dat de Wilhelminapier in de nacht van 3 op 4 oktober het doelwit was van een luchtaanval.

Streek 250-ponders
Een Engelse Wellington-bommenwerper legde een 'streep' van 250-ponders of wellicht zelfs 1000-ponders over het smalle deel van het schiereiland, exact op de plek van de huidige bouwput.

Omdat op de 's avonds laat geschoten kiek naast explosies ook inslagen zonder rookpluimpjes waren te zien, bestond de vrees dat er maximaal drie niet-ontplofte bommen in dit gebied zouden liggen.

Speciale sonde
Door middel van een zeer precieze detectietechniek, waarbij een 9 meter lange roestvrijstalen buis met een speciale sonde de grond in ging, werd meter voor meter afgezocht. Daarbij werd geen verdacht object aangetroffen.

Bovendien kwam heel wat nieuwe informatie boven water. 'Onderzoek van deze informatie leverde steeds meer gedetailleerde documentatie op, ook over de locatie Boston & Seattle.'

Geen blindgangers
'Nauwkeurige bestudering door experts in combinatie met oppervlakte- en dieptedetectie heeft duidelijk gemaakt dat op of onder de bouwplek en de directe omgeving daarvan geen blindgangers zijn gevonden,' meldt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Inmiddels is een bewonersbrief in de buurt - op een steenworp afstand van de Erasmusbrug - verspreid en zijn de voorbereidingen voor de bouw hervat. De twee 23 etages hoge woontorens moeten begin 2017 klaar zijn.