Volledig scherm
© anp

Rotterdam wil vuile auto's alsnog gaan weren

Rotterdam wil alsnog vervuilende auto's gaan weren uit de binnenstad. Het college komt binnenkort met een voorstel om de milieuzone fors uit te breiden. Ook worden meer vieze voertuigen geweerd, bevestigen bronnen binnen het stadhuis aan het AD.

Volledig scherm
© anp

Eind 2013 wilde het Rotterdams college ook al een verbod op de meest vervuilende auto's in de stad, maar zag het gemeentebestuur hier uiteindelijk om economische redenen van af. In plaats daarvan kwam er een sloopregeling en een vrachtwagenverbod op de 's Gravendijkwal. Maar deze maatregelen zijn bij lange na niet genoeg om aan de Europese luchtnormen te voldoen. Alleen met drastische maatregelen kan de vervuiling boven Rotterdam, die vooral wordt veroorzaakt door het verkeer. worden aangepakt. 

Een mogelijkheid is dat de maatregelen stapsgewijs worden ingevoerd. Eigenaren van vervuilende (bestel)auto's zouden dan niet meteen een nieuw voertuig hoeven aan te schaffen. Er zou een  overgangsperiode kunnen komen waarbij autobezitters de tijd krijgen om hun auto op te rijden. Voorwaarde is wel dat ze daarna een schonere auto kopen. Het wagenpark wordt dan via natuurlijk verloop  verschoond. De VVD in Rotterdam maakt zich grote zorgen over de grotere milieuzone en het weren van meer voertuigen. Volgens fractievoorzitter Jeannette Baljeuzou dit funest zijn voor kleine ondernemers.

,,Ondernemers worden dadelijk verplicht om versneld allerlei nieuwe bestelbusjes aan te schaffen, terwijl sommigen net uit de crisis komen." Volgens haar is het helemaal niet nodig om vervuilende auto's te weren uit de hele stad. Want er zijn maar twee knelpunten in Rotterdam, weet zij.

Ernstig
Volgens Reinier de Jong van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam is de situatie in de stad ernstig. ,,Met de luchtkwaliteit is het echt slecht gesteld. Als wij die vanaf morgen echt goed willen hebben, zouden we 50 procent van het verkeer uit de stad moeten hebben. Dat gaan we niet doen, maar het is even om de ernst van de situatie te schetsen.''

De volksgezondheid is te belangrijk om niets te doen, aldus De Jong.  De maatregelen zullen ook écht gaan bijdragen aan een beter milieu, is hij overtuigd. Kleine ondernemers hoeven zich ook geen zorgen te maken, benadrukt hij.  ,,We zullen altijd een alternatief bieden.''