Volledig scherm
De politie doet onderzoek aan de Herman Bavinckstraat. © ANP

Rotterdammer (18) opgepakt voor verkrachting studente

UpdateDe politie heeft gisteravond een 18-jarige Rotterdammer opgepakt voor de verkrachting van een jonge vrouw zaterdagochtend in de Rotterdamse wijk De Esch. Uit het onderzoek blijkt dat het slachtoffer de verdachte niet kende.

Volledig scherm
© AD

De vrouw reed vanaf Rotterdam Centraal naar haar woning in de wijk De Esch. Ze kwam daar rond 05.30 uur aan. Kort nadat ze haar fiets buiten op straat op slot zette, werd ze aangevallen door een man en raakte daarbij dusdanig gewond dat zij met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis en is geopereerd.  Ze was enige tijd niet aanspreekbaar.

Politie en justitie waren dag en nacht bezig met het onderzoek. Aan de hand van het summiere signalement, camerabeelden op de route is deze verdachte in beeld gekomen bij de politie. ,,Het is ouderwets speurwerk geweest'', zegt een woordvoerder.

Onderzoeksleider Albert Jansen meldt in een verklaring van de politie dat hij tevreden is dat er in zo’n kort tijdsbestek een verdachte kon worden aangehouden. ,,Iedereen was ontzettend gedreven om zo snel mogelijk tot de aanhouding van de verdachte te komen. Hiermee maken we het leed van de vrouw, het slachtoffer, niet minder, maar we hopen dat het haar in ieder geval helpt bij de verwerking.'' De hoop is dat het ook rust brengt voor andere vrouwen dat een verdachte is opgepakt.

'Blij met nieuws'

Volledig scherm
De politie zette overal in de Rotterdamse wijk De Esch borden neer met een oproep aan getuigen zich te melden. © Marco De Swart

Zaid Ramadhan Hanan, de voorzitter van de Indonesische studentenvereniging PPI Rotterdam, zegt dat hij en de andere Indonesische studenten blij zijn met het nieuws .,,We zeggen allemaal, dank aan God dat de politie iemand heeft gearresteerd. Daardoor voelen we ons ook weer veilig.’’ In Indonesië kwam de verkrachting ook in het nieuws. ,,Als nieuwe studenten vragen of het veilig is om in Rotterdam te studeren, kan ik nu vertellen dat verkrachtingen zeldzaam zijn en dat de politie binnen een paar dagen een verdachte weet op te pakken.’’

De politie roept getuigen die iets hebben gezien en nog niet met de politie hebben gesproken nog altijd contact te zoeken. Met de arrestatie van de 18-jarige verdachte is een grote stap in het onderzoek gezet, zo stelt de politie, maar de komende tijd worden alle informatie, tips en beelden die zijn binnengekomen verder onderzocht.