Wethouder Ronald Schneider tijdens een vergadering op het stadhuis in Rotterdam.
Volledig scherm
Wethouder Ronald Schneider tijdens een vergadering op het stadhuis in Rotterdam. © Sanne Donders

Rotterdamse wethouder stapt op om fraude Waterfront

Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich vandaag in de gemeenteraad verantwoorden inzake het rapport over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade, maar stapte gisteravond al op.

In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie - de coalitie is de meerderheid in de gemeenteraad kwijt - nu een onmogelijk opgave. ,,Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer'', aldus Schneider.

'Zorgvuldige analyse'

Gisteren werd hem duidelijk dat hij het vertrouwen volledig had verloren. Niet alleen bij de oppositie (de SP had al een motie van wantrouwen in de achterzak), maar ook binnen zijn eigen partij. De beruchte wethouderscoup, waarmee hij ten koste van van partijgenoot Ingeborg Hoogveld de macht greep, is hem uiteindelijk fataal geworden. Uitgerekend fractielid Hoogveld liet, samen met enkele anderen, intern weten hem niet te zullen steunen. ,,Ik zou zeker met een motie van afkeuring meegestemd hebben’’, luidde de korte maar veelzeggende reactie van Hoogveld gisteravond aan deze krant.

Wethouder Ronald Schneider wordt verhoord door de enquêtecommissie.
Volledig scherm
Wethouder Ronald Schneider wordt verhoord door de enquêtecommissie. © Sanne Donders

Hierop ging Schneider in zijn verklaring echter niet in. Wel ging hij kort in op het rapport over de fraude bij Waterfront: 

,,Het eindrapport enquêtecommissie Boompjeskade geeft een zorgvuldige analyse van de factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat de fraude zo lang onopgemerkt is gebleven. Het rapport laat ook zien dat door het college de juiste bestuurlijke en juridische stappen zijn gezet.'' 

Schneider heeft gisteravond de fractievoorzitters van de verschillende partijen van zijn besluit op de hoogte gebracht.

Miljoenen

Het pand van de voormalige Waterfront.
Volledig scherm
Het pand van de voormalige Waterfront. © ANP

De Waterfront-fraude is alles behalve een kleinigheidje. De gemeentelijke vastgoeddienst heeft zich kinderlijk eenvoudig voor miljoenen laten oplichten door de uitbaters van het poppodium langs de Maas. Zij declareerden regelmatig werkzaamheden die niet waren uitgevoerd en er werd jaren nauwelijks huur betaald. 

Een gemeentelijke enquêtecommissie onderzocht de kwestie en oordeelde dat een falende vastgoedafdeling de fraude in de hand heeft gewerkt. Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben disciplinair ontslag gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude. Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een beperkt aantal ambtenaren van de gemeente Rotterdam een rol heeft gespeeld in de fraude.

De enquêtecommissie verweet Schneider 'geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie' te hebben gehad. Zijn aanblijven als wethouder hing af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele partijen hadden zich al van hem afgekeerd. Nu maandag Leefbaar-raadslid Mo Anfal bekendmaakte over te stappen naar de lokale partij Nida, verloor de coalitie de meerderheid.

Opvolger

Over een opvolger van Schneider werd gisteren ook al gespeculeerd. Een van de namen die werd genoemd is die van Dick van Sluis, nu wethouder voor Leefbaar in Capelle aan den IJssel.

  1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
    PREMIUM

    Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

    Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals gistermiddag op de Brouwersdam, resultaat: drie bekeuringen van totaal zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”