Rouwdoula Patty leert nabestaanden omgaan met de dood

videoWie gaat sterven of met een sterfgeval te maken krijgt, mist nogal eens steun in zijn verdriet. Patty Duijn (46) wil dat veranderen. De eerste rouwdoula begeleidt en coacht al zodra je hoort dat de dood nadert.

Wat doet een rouwdoula anders dan een gewone begrafenisondernemer?
,,Een begrafenisondernemer regelt de uitvaart. Dat is wezenlijk anders. Vanaf het moment dat iemand hoort dat hij of zij niet meer beter wordt, ontstaat er verdriet en een gevoel van verlies en rouw. Eigenlijk zou je dan meteen begeleiding moeten krijgen. De medische behandeling van zieken is in Nederland prima geregeld, maar het ontbreekt meestal aan mentale begeleiding voor alle betrokkenen. Zo’n ziekte heeft invloed op je relatie, je kinderen, je omgang met anderen.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.