Volledig scherm
Testpiet, Keukenpiet, Hoge Hoogte Piet, Muziekpiet, Danspiet en Profpiet op de rode loper bij de filmpremière van De Club van Sinterklaas - Het Pratende Paard. © anp

RTL: Piet is kinderheld en houdt bij ons zijn eigen kleur

Zwarte Piet blijft zwart bij RTL. Via RTL Telekids zendt de zender al jaren de Club van Sinterklaas uit. En net als vorig jaar komt er dit jaar onder dezelfde naam een film in de bioscoop. De pieten in de Club van Sinterklaas zijn volgens RTL neergezet als kinderhelden en houden dit jaar hun eigen uiterlijk.

Volledig scherm
© ANP KIPPA
Quote

Er zal ongetwij­feld een nieuw soort piet komen

Psycholoog Gerrit Breeuwsma

,,We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden'', zegt RTL. ,, Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van de deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet, dan zullen wij daarin volgen'', aldus RTL. 

Vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet doen andere zenders aanpassingen of hebben dat vorig jaar al gedaan. Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'.

Kinderen
De kleur van Zwarte Piet maakt kinderen niks uit, zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma, verbonden aan de Universiteit van Groningen. Het gaat ze er vooral om dat ze tijdens Sinterklaas een cadeautje krijgen en alleen volwassenen maken een probleem van de uiterlijke kenmerken van Piet, meent hij.

,,Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen maar om de cadeaus. De hele discussie over de kleur van Zwarte Piet is vooral een probleem van de volwassenen'', zegt Breeuwsma.

Einde aan discussie
Hij vindt het wel verstandig dat er één lijn wordt getrokken over het uiterlijk van Zwarte Piet om een einde te maken aan al die discussies. ,,Er zal ongetwijfeld een nieuw soort piet komen, als we het daarover eens worden, kan er weer zonder ophef sinterklaas worden gevierd.''

,,Het is eerder gezond voor de kinderen als volwassen ermee ophouden zich kinderachtig op te stellen. Ze kunnen zich beter afvragen of het niet verwarrend voor kinderen is dat ze zich steeds zo druk maken over een kinderfeestje. Onder kinderen zijn ook nooit discussiegroepjes over de kleur van de pieten ontstaan. Kinderen hebben ook geen probleem met hulpsinterklazen, die vinden ze vaak net zo leuk als de 'echte' Sint''.

Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit loopt op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd. Zo waren er Witte Pieten te zien en een Zwarte Sinterklaas; het personage Opa Piet droeg in de slotaflevering Sinterklaaskleding en reed op een wit paard.

Ook diverse supermarkten, winkels en scholen veranderen de pieten vanwege de discussie over het uiterlijk. In Dordrecht blijft Zwarte Piet echter zwart.

Volledig scherm
Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan. In de laatste aflevering van het populaire Sinterklaasjournaal was vorig jaar een piet te zien die volkomen gelijkwaardig was aan Sint. © anp
  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.