De lichamen van de omgebrachte broertjes Ruben (9) en Julian (7) worden in een legervoertuig naar de begraafplaats in hun woonplaats gebracht
Volledig scherm
De lichamen van de omgebrachte broertjes Ruben (9) en Julian (7) worden in een legervoertuig naar de begraafplaats in hun woonplaats gebracht © anp

Ruben en Julian in besloten kring begraven in Zeist

UpdateOp de Nieuwe Begraafplaats in Zeist is maandagmiddag de uitvaartplechtigheid voor de omgebrachte broertjes Ruben (9) en Julian (7) gehouden. Zo'n 200 genodigden, onder wie de burgemeester van Zeist, Koos Janssen, waren bijeen in de aula.

Volledig scherm
© anp

Klasgenootjes van Julian uit groep 4 en van Ruben uit groep 6 waren naar de begrafenis gekomen met één volwassene bij zich: vader, moeder, een ander familielid of voogd. Tijdens de plechtigheid werden enkele toespraken gehouden. Na afloop werden de beide jongens in blankhouten kisten naar hun laatste rustplaats gebracht.

Ruben en Julian zijn zo goed als zeker om het leven gebracht door hun vader, een 38-jarige man uit Vleuten. Hij pleegde op 7 mei zelfmoord in de bossen bij Doorn. Een dag ervoor had hij zijn zoons opgehaald bij hun moeder. De ouders waren gescheiden.

Op en rond het kerkhof aan de Woudenbergseweg in Zeist gold maandag een verbod op filmen en fotograferen. Er was nauwelijks publiek naar de begraafplaats gekomen. De gemeente, die betrokken was bij de uitvaart, had van tevoren ook niets bekendgemaakt over de plechtigheid.

Medeleven
Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte hebben in een brief aan de moeder van de omgebrachte jongens Ruben en Julian hun medeleven betuigd. Dat heeft de familie maandag na afloop van de begrafenis laten weten.

De brief aan moeder Iris werd vorige week al verstuurd, mede namens enkele ministers uit het kabinet en de commissaris van de Koning in Utrecht, Roel Robbertsen. In een reactie laat de familie weten dat 'de persoonlijke betrokkenheid als zeer prettig wordt ervaren'.