Volledig scherm
Jenny Douwes © ANP

Ruim 190.000 euro ingezameld voor hoger beroep van ‘blokkeerfriezen’

Na een kleine week van inzamelen op doneeractie.nl is ruim 190.000 euro opgehaald voor de zogeheten blokkeerfriezen. Het geld is bedoeld om hun hoger beroep te bekostigen.

Volgens Robin van Prattenburg, die het initiatief nam voor de doneeractie, is het bedrag een statement over de veroordeling van de actievoerders. ,,Voor veel mensen is de uitspraak van de rechter behoorlijk hoog uitgevallen. Ze vinden dat er met twee maten wordt gemeten.”

Vorige week werden de 34 mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, veroordeeld tot taakstraffen. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

Twee tientjes

De inzamelactie, die nog nog drie dagen duurt, is bedoeld om eventueel de kosten van het hoger beroep te betalen. Volgens Van Prattenburg is het bedrag dat nu is opgehaald daarvoor ruim voldoende. Over een hoger beroep is nog geen besluit genomen. Geld dat overblijft krijgt in overleg met Douwes een andere bestemming.

Van Prattenburg verwacht dat de teller dan de twee ton is gepasseerd. Hij hoopt dat het aantal donaties de 10.000 haalt, omdat dit het statement nog extra kracht zal bijzetten. Vandaag waren er ruim 9700 donaties.

Eerder werd via doneeractie.nl ook geld ingezameld voor de juridische kosten van de groep Friezen. Die pot van 43 mille is leeg, zeggen initiatiefnemers Robin van Prattenburg en Jenny Douwes, vandaar deze nieuwe inzamelingsactie.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”