Ruim 4000 nieuwe besmettingen, maar niet meer mensen in ziekenhuis
videoDe afgelopen week zijn er in Nederland 4036 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 1448 meer dan vorige week. Dat meldde RIVM-baas Jaap van Dissel zojuist in de Tweede Kamer. Het is de vijfde week op rij dat het aantal besmettingen weer stijgt. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft relatief laag.
Delen per e-mail
Het aantal tests lag afgelopen week ongeveer even hoog als de week daarvoor. Het percentage tests dat een positieve uitslag oplevert is dus gestegen, naar 3,6 procent. Vorige week was dat 2,3 procent. Dat duidt er op dat het virus zich verder verspreidt. Vandaag zijn er opnieuw 779 positieve tests geregistreerd.
Vorige week steeg het aantal besmettingen met 1259, tot 2588. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor. Verhoudingsgewijs is de toename deze week dus iets kleiner. De meeste positieve tests worden nog altijd geregistreerd in Zuid-Holland (1630 de afgelopen week), Noord-Holland (1062) en West-Brabant.
In vrijwel alle regio’s is het percentage positieve testen hoger dan vorige week. Ook het percentage positieve testen was het hoogst in de GGD-regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, West-Brabant en Haaglanden: 6 tot 9 procent.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Testen
Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten zich door de GGD laten testen. Tijdens de eerste golf besmettingen was dat nog niet zo. Daarom is het lastig om de huidige besmettingscijfers te vergelijken met die van toen. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen tests afgenomen, meldt Van Dissel.
De topviroloog vindt het wel ‘uitermate zorgelijk’ dat de voltooide bron- en contactonderzoeken door de GGD’s de afgelopen week zijn teruggelopen van ruim 90 procent tot 70 procent. Dat moet idealiter 95 procent zijn, volgens Van Dissel. Het is sowieso essentieel voor een goede bestrijding van corona dat mensen zich sneller laten testen, dat de laboratoria zo snel mogelijk werken en dat de GGD’s haast maken met bron- en contactonderzoek, meent hij. Zo’n 90 procent van de mensen met corona ontwikkelt al binnen tien dagen klachten. Daarom bekijkt het Outbreak Management Team binnenkort of een quarantaine van veertien dagen bij verkoudheid of koorts of na terugkomst uit een land met verhoogd risico wel nodig is.
Door het snel oplopende aantal besmettingen kunnen sommige GGD’s, onder meer die in de coronabrandhaarden Amsterdam en Rotterdam, niet meer alle contacten van besmette personen zelf nagaan. Er wordt wel gewerkt aan versterking, meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vorige week.
Ziekenhuisopnamen
Het aantal ziekenhuisopnamen ligt nog altijd een stuk lager dan in maart en april en schommelt rond de veertig per week. Vorige week daalde het zelfs iets, van 44 naar 38. Dat waren er op het hoogtepunt van de eerste golf ongeveer 3000 per week. Wel ligt het aantal opnamen de afgelopen drie weken hoger dan de drie weken daarvoor, aldus het RIVM.
Een verklaring voor het lage aantal ziekenhuisopnamen is dat veel jongeren besmet raken. Zij hebben minder vaak ernstige complicaties als gevolg van het coronavirus. Ongeveer de helft van de positieve tests betreft twintigers en dertigers.
Er overleden de afgelopen week 9 mensen aan corona, dat waren er een week eerder 6. Ook dat waren er tijdens de eerste golf veel meer.
Bekijk het item uit onze Live Nieuws Update over de nieuwe coronacijfers:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
‘Rusland registreert als eerste ter wereld vaccin tegen coronavirus’
Rusland heeft als eerste ter wereld een vaccin geregistreerd tegen het coronavirus. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bekendgemaakt. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
PREMIUM
Advocaat mag ‘wraakpornofilmpjes’ van cliënt komen bekijken bij politie
Advocaat H. Weisfelt mag van de rechtbank een paar seksfilmpjes die gemaakt zijn door zijn 35-jarige cliënt uit Oss bekijken om te beoordelen of er sprake was van gedwongen seks. De ex-vriendin van de Ossenaar die in de filmpjes voorkomt, beweert dat namelijk. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’
-
PREMIUMcolumn
Het is vreemd en eng dat sporters plotseling worden gecategoriseerd tot een elitegroep
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Coronavirus
Teruglezen | Australië kende maandag de hoogste stijging van het aantal doden
Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.