Volledig scherm
Een man staat in de rij voor een afnamelocatie waar DNA afgestaan kan worden © ANP

Ruim 6.700 mannen stonden al dna af in onderzoek naar dood Nicky Verstappen

In de eerste week van het grote DNA-verwantschapsonderzoek naar de dood van Nicky Verstappen hebben 6.721 mannen wangslijm afgestaan. Zo'n 21.500 mannen zijn opgeroepen om vrijwillig dna af te staan. 

Dat aantal komt neer op gemiddeld zo'n 960 mannen per dag tot en met vrijdag. Dat is minder dan de dagelijkse 1.250 dna-afnames waarop de politie was voorbereid. Het onderzoek begon vorige week zaterdag.

Het 11-jarige jongetje verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd een dag later dood teruggevonden. Het grote dna-verwantschapsonderzoek moet eindelijk duidelijk maken wat er na het verdwijnen van Nicky met hem gebeurd is en wie daarbij betrokken was.

Leven in teken van Nicky

Volledig scherm
Nicky Verstappen © Politie

Een dader werd nooit gevonden, maar wel dna-sporen. Die sporen werden eerder al vergeleken met de 270.000 profielen in de nationale dna-databank. Dat leverde niks op. Nicky's zus Femke vroeg eerder alle mannen met klem op om mee te doen aan het onderzoek. ,,Ons hele leven staat nog steeds in teken van Nicky'', sprak ze.

Nicky's moeder Berthie hoopt dat de verantwoordelijke voor haar zoons dood zichzelf meldt nu het grootscheeps onderzoek is begonnen. In een uitzending van de regionale radiozender L1 deed ze een emotionele oproep: ,,Hou ons niet langer in spanning. Bespaar die mensen het werk. Ze komen toch bij je uit. Ga jezelf aangeven.''

,,We willen weten wat er met Nicky gebeurd is'', sprak de moeder, die de dood van haar zoontje nog steeds niet kunnen verwerken. ,,Je kunt niets verwerken, omdat je niets weet. Wat is er gebeurd? Nicky is ons kind, dat vergeet je nooit, dat is er elke dag nog bij.''

Grootste dna-onderzoek ooit

Volledig scherm
Moeder Berthie Verstappen © ANP


Volgens de politie is het dna-verwantschapsonderzoek in de zaak het grootste ooit in Nederland. Bij het afnemen gebruikt de politie een nieuwe methode, waarbij celmateriaal wordt afgenomen met een sponsje in plaats van met vier wangslijmvlieskrabbertjes. Dat is sneller en goedkoper.

Er zijn dna-afnamepunten in Landgraaf, Brunssum en Heerlen. Dinsdag kon voor het laatst dna worden afgegeven in Nicky's voormalige woonplaats Heibloem. Ruim 90 procent van de vierhonderd opgeroepen mannen deed daaraan mee. De dna-afnames duren nog tot en met 18 maart.

Volledig scherm
Met een sponsje wordt dna via het wangslijm afgenomen © ANP

Al eerder bleek dat de opkomst voor het DNA-onderzoek groot