Ruim duizend man bij demonstratie Oostvaardersplassen

videoMeer dan duizend mensen verzamelden zich vanmiddag bij de Oostvaardersplassen voor de demonstratie tegen het dierenbeleid. Ondanks het besluit van de provincie om de grote grazers tijdelijk bij te voeren, ging de demonstratie door. 

De gemeente had 30 beveiligers ingezet, deze beveiligers waren ook als verkeersregelaars ter plaatse. De demonstratie verliep rustig. Er werden toespraken gehouden en er waren verschillende spandoeken te zien, tegen 13.15 uur liep de demonstratie ten einde. Enkele boeren waren met vrachtwagens en trekkers met balen stro gekomen, na afloop brachten zij de balen naar het provinciehuis. 

'Structurele oplossing'

Meerdere actievoerders gaan schuil achter de demonstratie. Door de koude weersomstandigheden dreigde een voedseltekort, met name voor de grote grazers. Ondanks dat de provincie heeft toegezegd de grote grazers bij te voeren tot eind maart, ging de demonstratie vanmiddag door. Milou Vogel, een van de organisatoren, zei eerder al tegen de Stentor dat het de actievoerders gaat om een 'structurele oplossing'. ,,Wij willen méér dan een paar keer bijvoeren'', zei Vogel. 

Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen. Directeur van het Wereld Natuur Fonds Kirsten Schuijt doet alvast een voorzet. Zij pleit ervoor om alsnog een corridor voor de grazers aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, zodat de dieren verder kunnen trekken als er te weinig voedsel is. Zo'n plan was er al eerder maar werd enkele jaren geleden wegbezuinigd. ,,We moeten nu laten zien hoe het wel kan'', aldus Schuijt tegen RTL Nieuws.

Meer dan duizend mensen verzamelden zich zondagmiddag bij de Oostvaardersplassen voor de demonstratie tegen het dierenbeleid.
Volledig scherm
Meer dan duizend mensen verzamelden zich zondagmiddag bij de Oostvaardersplassen voor de demonstratie tegen het dierenbeleid. © Foto Freddy Schinkel
Volledig scherm
© André Valkeman
Volledig scherm
© André Valkeman
  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.