Troep, troep en nog veel meer troep op Schiermonnikoog.
Volledig scherm
Troep, troep en nog veel meer troep op Schiermonnikoog. © Corné Sparidaens

Ruim duizend vrijwilligers schieten te hulp, maar Schier kan drukte nauwelijks aan

Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai op de Waddeneilanden. Hoe hard er ook op wordt geruimd; zodra het tij keert, ligt het strand weer vol kinderjasjes, krukjes, schoenen, gloeilampen, verfrolletjes en heel veel plastic. Gelukkig is er aan vrijwilligers geen gebrek. Op Schiermonnikoog zijn het er zelfs zó veel dat het eiland het nauwelijks aan kan. 

,,Schiermonnikoog heeft zoveel aandacht van de pers gekregen dat het strand op dit moment zwart ziet van de vrijwilligers”, vertelt Cynthia Borras, die boswachter is op het eiland. ,,Het is een klein eiland met te weinig middelen om de 1200 vrijwilligers naar het oosten te vervoeren.”

De oostkant van Schiermonnikoog is het zwaarst getroffen en moeilijk bereikbaar. Het voordeel van ál deze vrijwilligers is natuurlijk wel dat het badstrand tussen paal 3 en paal 8 op Schier nu zo goed als schoon is. Het leger, dat gisteren op het eiland aankwam, is op dit moment bezig met het opruimen vanaf paal 14. Het gebied is daar het minst toegankelijk. 

Op de boot naar Schiermonnikoog was het vanmorgen vroeg al heel druk. De boot van 09:30 uur zat bomvol, veel mensen bleven achter op de kade en moesten wachten op de volgende boot. Passagiers maken massaal gebruik van het speciale ‘opruimtarief’ van de rederij. 

Gisteren ruimde het leger al een flink deel van het strand op, onder meer met speciale beach cleaners en een hoop ander materieel dat zij vanuit het vaste land meenamen. De toestand aan de oostkant van het eiland wordt vandaag verkend met een vliegtuig van Rijkswaterstaat. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval gaat aanspoelen.

Vanaf het vasteland nam de politie verschillende wagens mee.
Volledig scherm
Vanaf het vasteland nam de politie verschillende wagens mee. © EPA

Terschelling

Ook op de andere eilanden wordt druk opgeruimd. ,,Van paal 3 tot paal 28 ligt het plastic eigenlijk over de hele zeereep’’, vertelde burgemeester Bert Wassink van Terschelling vanmorgen tegen de Leeuwarder Courant. De moed zakt de burgemeester langzamerhand in de schoenen. Op het eiland wordt net als gisteren een schoonmaakactie gehouden, geregeld door de gemeente. Ook is er een flinke ploeg van Stichting Noordzee aanwezig die helpt met opruimen. 

Aangespoelde containers op het strand van Schiermonnikoog.
Volledig scherm
Aangespoelde containers op het strand van Schiermonnikoog. © EPA

Luchtbeelden

Vanuit de lucht is de schade op de Wadden goed te zien. Dat blijkt uit beelden die zijn gemaakt door RTV Noord. De video's laten zien hoe breed de vervuiling is op de eilanden. Ook is goed te zien dat er nog veel containers liggen.  

Op Ameland is enige hoop: daar spoelde vannacht een stuk minder troep aan dan de voorgaande dagen. Maar wat er aanspoelt, is wel veel vervuilend plastic. Ook op Vlieland is de rotzooi te overzien. Het Noordzeestrand werd vanmorgen relatief schoon bevonden, aldus burgemeester Tineke Schokker-Strampel tegen LC. 

‘Containerschepen zoeken de limiet op’

Wat er precies is misgegaan bij containerschip MSC Zoe, dat zo’n 270 containers kwijtraakte op de Noordzee, moet onderzoek uitwijzen. Maar het is in elk geval duidelijk dat containerschepen de grenzen opzoeken. Ze zijn de afgelopen jaren groter en groter en groter geworden. ,,Ze varen op de limiet’', zegt haveneconoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het kan zijn dat de containers niet goed zijn vastgemaakt toen het schip vertrok uit Portugal. Maar Kuipers sluit ook niet uit dat de lengte van de MSC Zoe een rol heeft gespeeld. Het schip is 395 meter lang, vijf keer zolang als een Boeing 747. Hij vergelijkt het met de Erasmusbrug in Rotterdam en de Tacoma Narrows Bridge in de Verenigde Staten. Die begonnen te trillen in de wind, doordat ze de bewegingen niet goed konden afvoeren. Mogelijk gebeurde dat ook bij de MSC Zoe.

De MSC Zoe kan meer dan 19.000 containers vervoeren. Het schip was bij de oplevering in 2015 het grootste containerschip ter wereld. Al in 2017 werd dat record gebroken. Concurrent OOCL heeft inmiddels zes schepen die plek hebben voor meer dan 21.400 containers. En het wordt nog groter. Als alles goed gaat, pakt MSC eind dit jaar het record terug. Dan wordt het eerste van zes schepen voor ongeveer 23.000 containers opgeleverd. Het is de vraag of het daarbij blijft. Kuipers: ,,Consultant McKinsey voorspelt dat we schepen tot 50.000 containers kunnen krijgen, dus meer dan twee keer zo groot als de MSC Zoe. Maar zelf geloof ik er niks van.’’

Afvalzakken op het strand van Terschelling.
Volledig scherm
Afvalzakken op het strand van Terschelling. © De Vries Media
Overal ligt zooi op Terschelling.
Volledig scherm
Overal ligt zooi op Terschelling. © De Vries Media
Militairen ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld.
Volledig scherm
Militairen ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld. © ANP
Militairen ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld.
Volledig scherm
Militairen ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld. © ANP

Een honderdtal militairen is vrijdagmorgen aangekomen op Schiermonnikoog om daar de getroffen stranden op te ruimen. Bekijk hieronder de video: