Volledig scherm
Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. © ANP

Ruim twee ton voor blokkeer-Friezen

De doneeractie voor de zogeheten blokkeer-Friezen heeft meer dan twee ton opgebracht. Vanochtend waren er in totaal ruim 10.100 donaties binnengekomen die samen goed waren voor 201.200 euro. Het geld is bedoeld om een eventueel hoger beroep te bekostigen. De initiatiefnemer had al aangekondigd dat de inzameling gisteren zou stoppen. 

Vrijdag 9 november werden de mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, veroordeeld tot taakstraffen. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

Meteen na de veroordeling begon Robin van Prattenburg een inzamelactie op doneeractie.nl. Binnen een dag stond al 130.000 euro op de teller. Volgens Van Prattenburg is het bedrag een statement over de veroordeling van de actievoerders. ,,Voor veel mensen is de uitspraak van de rechter behoorlijk hoog uitgevallen. Ze vinden dat er met twee maten wordt gemeten.’’

Hoger beroep

De inzamelactie is bedoeld om eventueel de kosten van het hoger beroep te betalen. Volgens Van Prattenburg is het bedrag dat nu is opgehaald daarvoor ruim voldoende. Over een hoger beroep is nog geen besluit genomen. Geld dat overblijft krijgt in overleg met Douwes een andere bestemming.

Van Prattenburg verwachtte al dat de teller de twee ton zou passeren. Eerder werd via doneeractie.nl ook geld ingezameld voor de juridische kosten van de groep Friezen. Die pot van 43 mille is leeg, zeggen initiatiefnemers Robin van Prattenburg en Jenny Douwes, vandaar deze nieuwe inzamelingsactie.

Kick Out Zwarte Piet

Met een andere doneeractie, voor Kick Out Zwarte Piet (KOZP), is binnen twee dagen ruim 10.000 euro ingezameld. KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie laat weten dat de crowdfundingsactie zaterdag is begonnen en dat het geld onder meer zal worden gebruikt voor het inhuren van juridische bijstand. ,,Ook willen we nazorg bieden aan actievoerders die tijdens de intochten afgelopen weekend zijn geconfronteerd met fysiek of verbaal geweld.’'

Dat binnen twee dagen al ruim 10.000 euro is binnengekomen voor KOZP vindt Afriyie een ,,enorme steun in de rug voor de actievoerders’'. De crowdfundingsactie duurt nog een maand.