Volledig scherm
© Videostill Brandpunt

Ruim veertig fotomodellen melden intimidatie en misbruik

Tientallen fotomodellen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van ongewenste intimiteiten, in ernst variërend van aanranding tot stalking en ,,vunzige opmerkingen''. Televisieprogramma Brandpunt baseert zich hierbij op de klachten die binnenkwamen bij twee meldpunten voor fotomodellen. Dat zijn er zeker veertig.

Quote

Zo komen die meisjes ergens op een zoldertje terecht, in een kelder of ergens in een afgehuurd fiet­sen­stal­lin­kje. En daar gebeurt van alles

Ronald Laken van de Modellenstichting

Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld vandaag naar buiten op zijn website, vanavond volgt de uitzending op televisie. Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft een dossier met ongeveer dertig meldingen van modellen overgedragen aan de politie, vertelt voorzitter Yannick van der Zwaan. ,,Justitie heeft de gegevens opgevraagd nadat een model aangifte had gedaan'', zegt hij. 

De Modellenstichting liet aan
Brandpunt weten veertien meldingen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen. Ronald Laken, oprichter van die stichting, zegt tegen het tv-programma: ,,Het gaat vaak mis bij zogenoemde TFP-shoots. Dat staat voor time for print. Meisjes die model willen worden, hebben een portfolio nodig. Daar moet ze bij een modellenbureau heel veel voor betalen. Daarom gaan ze op internet zoeken naar een goedkopere fotograaf of een amateurfotograaf die het gratis doet. Een hobbyfotograaf. Zo komen die meisjes ergens op een zoldertje terecht, in een kelder of ergens in een afgehuurd fietsenstallinkje. En daar gebeurt van alles.”

Borsten betast

De politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat de zedenafdeling de zaak onderzoekt. Veel meldingen gaan over dezelfde persoon, een zestigjarige stylist. Hij geldt als verdachte, maar de politie heeft hem nog niet verhoord, zegt een woordvoerder. De politie is landelijk aan het inventariseren of vaker aangifte is gedaan tegen de man.

In de uitzending van vanavond vertelt het twintigjarige amateurmodel Megan Versteeg hoe de zestigjarige stylist haar borsten en billen betastte tijdens het omkleden. Hij deed dat volgens haar onder het mom van 'ik moet je jurk goed doen'. Ze wil vooral andere jonge modellen waarschuwen: ,,Dat ze nooit alleen naar fotoshoots moeten gaan. Neem iemand mee die je vertrouwt. Als een fotograaf zegt dat je niemand bij je mag hebben, is het al verkeerde boel."

Topje van ijsberg

Voorzitter Van der Zwaan van het meldpunt spreekt van 'het topje van de ijsberg'. ,,Tot nog toe zijn het vooral de grote namen die hun ervaringen naar buiten brengen. Voor onbekende modellen is dat vaak nog een te grote stap. Ik hoop dat dit nu wordt doorbroken.''

De zedenafdeling heeft het erg druk, vertelt de woordvoerder van de politie. Dat heeft alles te maken met #MeToo, de noemer waaronder de afgelopen weken talloze verhalen over seksuele intimidatie naar buiten kwamen. De onthullingen betroffen vaak de televisie- en filmwereld. Half oktober onthulde het Amerikaanse model Cameron Russell ook over misstanden in de internationale modellenwereld.

,,Van iedere aangifte moeten we nagaan of er strafbare feiten zijn gepleegd'', zegt de politie die het een goede zaak vindt dat slachtoffers zich melden.

Weet u meer over deze zaak of kent u andere gevallen? Mail ons op zeghet@ad.nl.