Volledig scherm
PREMIUM
Militairen testen tijdens een oefening op de kazerne in Ermelo een nieuw systeem om hitteletsel te voorkomen. © Rob Voss

Ruim vijftig militairen raakten afgelopen jaren oververhit tijdens oefeningen

Ruim vijftig militairen werden in de afgelopen vijf jaar tijdens oefeningen getroffen door een hitteletsel. De helft daarvan belandde in het ziekenhuis, één militair overleed en een deel raakte arbeidsongeschikt. Ondanks verschillende maatregelen om hitteletsel sindsdien te voorkomen is het aantal incidenten het afgelopen jaar juist toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Defensie die in handen zijn van de Stentor en Zembla.

Vorig jaar verdubbelde het aantal oververhittingen bijna van 6 in 2017 tot 11 gevallen in 2018. Uit de cijfers die zijn geregistreerd in het meldingssysteem Peoplesoft Systeem Melding Voorvallen (PSMV) blijkt verder dat de meeste incidenten voorkomen bij de ‘fysiek zwaardere’ opleidingen van de Landmacht (28 gevallen), de Marine (14 gevallen) en de Marechaussee (5).

Bij hitteletsel kan het lichaam bij intensieve inspanning warmte moeilijk kwijt waardoor oververhitting optreedt. 53 militairen kregen een dergelijke hitteberoerte. De 20-jarige Marechaussee in opleiding Kelvin Bosman overleed in 2016 op de kazerne in Apeldoorn aan de gevolgen van oververhitting, waarvoor Defensie eerder dit jaar aansprakelijkheid erkende. Vier andere militairen waren er zo ernstig aan toe, dat zij arbeidsongeschikt raakten. Twintig militairen belandden in het ziekenhuis na een hitteletsel.

Zorgelijk

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.