Volledig scherm
De fietsenstalling op het Stationsplein in Delft. © anp

'Ruiming fietsen door gemeente is pure diefstal'

Gemeenten plegen diefstal door veel te rigoureus fietsen te verwijderen uit binnensteden en bij stations. Dat zegt de Fietsersbond. In 2013 werden 152.000 fietsen geruimd, een kwart meer dan in 2012.

In de twintig grootste gemeenten zijn in 2013 26 procent meer fietsen verwijderd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. In 2012 kwam dat neer op 467 fietsen per werkdag. Het afgelopen jaar is de teller opgelopen tot 586 per dag.

De meerderheid van de gemeenten trekt zich weinig aan van de geldende regels. Verkeerskundige Theo Zeegers van de Fietsersbond is duidelijk: ,,Dit is gewoon fietsdiefstal.''

Fietsen mogen alleen zonder waarschuwing worden weggehaald als ze bijvoorbeeld nooduitgangen blokkeren. Volgens de Fietsersbond wordt deze regel steeds vaker misbruikt om fout gestalde tweewielers bij stations en in binnensteden te verwijderen. Ook worden fietsen niet lang genoeg bewaard.

Quote

Hoe sommige gemeenten de regels hanteren is echt bespotte­lijk.

Theo Zeegers van de Fietsersbond

Amsterdam koploper
Absolute koploper is Amsterdam, met ruim 73.000 weggehaalde fietsen. Gemiddeld was één op de elf Amsterdammers vorig jaar de pineut. Van de grote gemeenten kun je je fiets het beste stallen in Almere.

,,Hoe sommige gemeenten de regels hanteren is echt bespottelijk,'' zegt Zeegers. De gemeente Amsterdam verwijdert fietsen zonder de Algemene Wet Bestuursrecht te gebruiken. Zo is bezwaar maken niet mogelijk.

Volgens het Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid, 'groeit het gebruik van de fiets de pan uit'. ,,We maken in Nederland makkelijk parkeergarages, maar voor fietsen is simpelweg geen plek. Er moet nieuwe ruimte worden gezocht, desnoods ondergronds.''