De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov
Volledig scherm
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © reuters

Rusland: Nederland overtreedt alle internationale conventies

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemt het 'absurd' dat een van zijn diplomaten uitgerekend 'in de juridische hoofdstad Den Haag' is aangehouden. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Volgens de bewindsman heeft de Nederlandse politie alle internationale conventies geschonden met de aanhouding.

Rusland heeft dinsdag woedend gereageerd op het incident. Het land neemt geen genoegen met de Nederlandse uitleg en eist excuses.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken)
Volledig scherm
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) © afp

Timmermans: Russen kiezen zelf hun woorden
De Russen kiezen zelf hun woorden, zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken als reactie op de harde uitspraken over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. 'Ik heb geen behoefte aan grote woorden', voegde de PvdA-minister er dinsdag aan toe.

De Russen eisen excuses van Nederland om de arrestatie. De bewindsman wil eerst het onderzoek van de politie over de Russische diplomaat afwachten. Als er dan aanleiding is zal Nederland excuses maken, maar 'alleen als er aanleiding voor is', benadrukte hij.

Goede gastheer
Volgens Timmermans is ons land een goede gastheer voor ambassades en diplomaten. 'En verwacht dan ook van ambassades en diplomaten dat zij zich gedragen als goede gasten.'

Wat Timmermans betreft heeft de diplomatieke rel ook geen gevolgen voor de relatie tussen de beide landen die dit jaar juist hun banden vieren. Het werpt naar zijn oordeel geen smet op het Nederland-Rusland Jaar. Op 9 november gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het kader van deze viering naar Moskou.

Greenpeace
Volgens hem is er ook geen verband tussen deze zaak en de kwestie rond het geënterde schip van Greenpeace dat onder Nederlandse vlag vaart. 'Ik heb gezien dat aan Russische kant door sommigen een link wordt gelegd, die ziet de Nederlandse regering absoluut niet.'

De Arctic Sunrise werd vorige maand door de Russen geënterd nadat het had gedemonstreerd bij een boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Onder de dertig opvarenden die zijn opgepakt zijn twee Nederlanders. Ze zijn aangeklaagd in Moermansk wegens piraterij.

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).