De Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin. © getty

Rusland ontstemd over Nederlandse uitleg

UpdateRusland vindt de Nederlandse verklaring over het incident met een Russische diplomaat in Den Haag onacceptabel. Dat liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring.

 
We hebben de Russen laten weten dat we een onderzoek gaan uitvoeren. Als blijkt dat de verdragen zijn geschonden, zullen we excuses aanbieden
Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van de diplomaat en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan 'misnoegd' te zijn over de Nederlandse poging het politieoptreden goed te praten, aldus Interfax.

Volgens het ministerie heeft Nederland 'alle mogelijke mensenrechten geschonden' in het geval van diplomaat Dmitri Borodin. 'En het antwoord: stilte.' Het optreden van Nederland is volgens Rusland 'onduidelijk, onrechtvaardig en niet passend bij het niveau van de betrekkingen'.

Volgens Rusland 'spreken de feiten voor zich'. De Haagse politie heeft ''s nachts ingebroken in het appartement van een Russische diplomaat, hem in elkaar geslagen, geboeid en meegenomen naar een politiebureau.' Die diplomaat is onschendbaar en Nederland hoort zijn veiligheid te garanderen, voegt Moskou er aan toe.

In een reactie gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag niet in op de beschuldigingen uit Moskou. Wel zegt het ministerie: 'We hebben de Russen laten weten dat we een onderzoek gaan uitvoeren. Als blijkt dat de verdragen zijn geschonden, zullen we excuses aanbieden.' De Nederlandse ambassadeur in Moskou was voor het incident op het matje geroepen.

De politie in Den Haag viel zondag het huis binnen van de diplomaat. Hij werd aangehouden. Buren zouden hebben geklaagd over het gedrag van de man tegenover zijn kinderen.

Het Meldpunt Kindermishandeling doet onderzoek naar Dmitri Borodin en zijn gezin. Bij het Meldpunt is afgelopen weekeinde een melding binnengekomen over het gezin. Dat meldt de NOS dinsdag. Volgens het Meldpunt wordt er bij elke melding onderzoek gedaan.

'Onschendbaarheid vervalt bij acuut gevaar'
Diplomaten verliezen nooit hun strafrechtelijke immuniteit, maar wel hun onschendbaarheid als direct gevaar dreigt voor hun omgeving of derden. Als de berichten kloppen dat de Russische gezant Dmitri Borodin een gevaar is geweest voor zijn kinderen, zoals het NOS Journaal dinsdag op basis van bronnen berichtte, dan heeft de politie het recht en zelfs de plicht die kinderen te beschermen.

Ook als daartoe de woning van de diplomaat moet worden betreden, die volgens het Verdrag van Wenen officieel niet zonder toestemming mág worden binnengetreden. Dat zegt dr. Rosanne van Alebeek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in diplomatieke immuniteit en oorlogsrecht.

Reeks incidenten
De aanhouding van Borodin is het jongste in een reeks incidenten die tot de wrevel tussen Nederland en Rusland hebben geleid, uitgerekend in het jaar waarin de vriendschapsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland worden gevierd. Onder meer de inname van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise (onder Nederlandse vlag) en de arrestatie van de 30 opvarenden onder wie twee Nederlanders, de Russische homowetgeving en Nederlands protest daartegen, de dood van Dolmatov en de weigering van Rusland visa te verstrekken aan een Nederlandse fotograaf en journalist hebben de verhoudingen danig verzuurd.

Nederland zou met zijn directheid en gebrek aan stille diplomatie het ongenoegen van de Russen over zich afgeroepen kunnen hebben, zegt Henk Kern, hoogleraar geschiedenis en Russische studies in Leiden. Dat Rusland op het laatste moment besloot niet deel te nemen aan de Wereldhavendagen in Rotterdam past volgens Kern in het plaatje. 'De Russische manier om ongenoegen te laten blijken', verduidelijkt hij. 'Russen laten via een omweg weten gekrenkt te zijn. Ze laten niet graag openlijk met zich sollen.'

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.