Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Nederland. © EPA

Rusland wil vandaag nog uitleg om behandeling diplomaat

Nederland moet dinsdag vóór 18.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) tekst en uitleg geven over het incident rond de Russische diplomaat die in Den Haag door de politie zou zijn mishandeld. Dat kreeg de Nederlandse ambassadeur Ron Dartel in Moskou te horen op het Russische ministerie van Buitenlandse zaken, aldus het persbureau RIA-Novosti.

Volledig scherm
De Nederlandse ambasadeur Ron van Dartel (L) met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. © anp

Het Russische ministerie eist dat Nederland de verantwoordelijken identificeren voor het incident met de diplomaat Dmitri Borodin. Ook moet Nederland verontschuldigingen aanbieden aan Rusland en aan Borodin en zijn gezin. De diplomaat moet ook morele en materiële schadevergoeding ontvangen.

De diplomaat beweert dat hij zondag is aangevallen in zijn huis in Den Haag door 'mensen in politieuniform'. Dat zou zijn gebeurd na een klacht van de buren over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Klap met een wapenstok
Borodin zegt dat hij tegen de grond is gewerkt, een klap op zijn hoofd kreeg met een wapenstok en geboeid is afgevoerd. Volgens de Russische diplomaat heeft hij zijn diplomatieke status kenbaar gemaakt. Hij zou hebben geprobeerd te voorkomen dat de agenten, die zich volgens hem niet met documenten identificeerden, zouden binnendringen in zijn huis.

'Ernstige schending'
De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland. Dat zei hij dinsdag op Bali, waar hij een Aziatische top bijwoont. Poetin sprak van 'een ernstige schending van de Weense conventie'. 'We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders', zei hij.

Na het verlaten van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de Nederlandse ambassadeur niets zeggen over het gesprek. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, net als de Russische ambassade in Den Haag. De politie in Den Haag bevestigt alleen dat er 'een incident' is geweest, maar kan verder nog niets zeggen.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.