Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66). © ANP

Russen proberen met nepnieuws opinie in Nederland te sturen

Rusland probeert met nepnieuws de Nederlandse publieke opinie te sturen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland staat volgens de minister in de nadrukkelijke belangstelling van Moskou.

Quote

Nederland staat in de belangstel­ling van onder meer Russische inlichtin­gen­dien­sten

Kajsa Ollongren

De D66-minister wil nu samen met media- en technologiebedrijven zoals Facebook, Google en Twitter gaan kijken hoe weerstand kan worden geboden aan deze praktijken. ,,Het kabinet zal in gesprek gaan met deze partijen over hoe (heimelijke) politieke beïnvloeding kan worden tegengegaan.''

Ollongren stelt dat het fenomeen niet nieuw is, maar wel steeds vaker voorkomt. Als voorbeeld noemt ze een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt de minister de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Sleepwet

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, 'noodzakelijk' om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

De inlichtingendienst AIVD liet eerder al weten dat de Russische inlichtingendiensten heimelijk zeer actief zijn in Nederland. Belangrijke doelwitten voor de Russische spionnen zijn de technisch-wetenschappelijke sector, de defensie-industrie en de energiesector. Ook in Amerika zouden de Russen de opinie stevig proberen te sturen.

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.