Volledig scherm
© anp

'Russische trollen ook actief in Nederland'

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Dat schrijft NRC. 

Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker 900 Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets. 

Hoewel Twitter de accounts en al hun tweets verwijderd heeft, wist NRC door twee archieven van tweets te combineren toch een deel van de activiteit van de Russische trollen in Nederland te reconstrueren.

Aanslagen in België

Het begint allemaal met de aanslagen van 22 maart 2016 in het Belgische Zaventem en Brussel. Dat is volgens NRC het moment waarop de Russische trollen in groten getale in Nederland actief worden. 

Ze mengen zich in Nederlandse 'culture wars' door talloze berichten te retweeten over een door 'islamisering' bedreigde Nederlandse cultuur. Ze spreken hun steun uit voor de PVV en schuwen racistische tweets niet, zo meldt de krant. Nederlandstalige teksten op Twitter worden gekopieerd, inclusief taalfouten, en bijna steeds wordt het origineel voorzien van islam-kritische hashtags, zoals #IslamKills.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) waarschuwde vorig jaar al voor de Russische beïnvloeding, maar kreeg kritiek omdat ze niet met concrete voorbeelden kwam.