Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Rutger Bregman pleit voor minder pessimisme: moeten af van al dat wantrouwen

Historicus en schrijver Rutger Bregman trok internationale aandacht met zijn oproep aan de rijken der aarde om gewoon belasting te betalen. Het kan anders in de wereld, en beter, vindt hij. Hij ging op zoek naar het goede in de mens. Zoals een burgemeester in Venezuela die al zijn macht weggaf aan de burgers. ,,We zijn gehersenspoeld met het idee dat we egoïsten zijn.’’ 

Even valt het gesprek stil. We zijn pratenderwijs bij toeval beland in Vukovar, ooit een prachtig stadje aan de Donau in het oosten van Kroatië, pal op de grens met Servië. In 1991 lag Vukovar nog in Joegoslavië. In de herfst van dat jaar werd het in de oorlog compleet verwoest. En ‘compleet verwoest’ is in dit geval geen understatement.

Uw verslaggever was er vlak na de slag en zag wat mensen elkaar kunnen aandoen. Er waren een paar duizend doden gevallen, er waren burgers standrechtelijk ge-executeerd, er was geen huis dat niet zwaar beschadigd was, zelfs de bomen waren doormidden geschoten. De vriendelijke jongeman die probeerde orde te scheppen op zijn erf (waar zijn dochtertje vrolijk ronddartelde) bleek een leider van Servische milities die eigenhandig mensen de keel had doorgesneden, uit wraak voor wat anderen hém hadden aangedaan. Het was geen opwekkend bezoek.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.