Rutte: Anoniem solliciteren is een verschrikkelijke uitvinding

Premier Mark Rutte vindt anoniem solliciteren ,,een verschrikkelijke uitvinding.'' Hij doet de pittige uitspraak in een video-interview dat deze krant met hem had in samenwerking met jongerenplatform VICE. ,,Dan krijg je de baan omdat je Marokkaan bent, niet omdat je de beste bent'', aldus Rutte. 

Het AD en jongerenplatform VICE werken samen in aanloop naar de verkiezingen. Twee weken lang worden video's uitgewisseld waarin lijsttrekkers van zeven verschillende partijen hun visie geven op onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. 

Tijdens aflevering 1 van de reeks levert het onderwerp anoniem solliciteren, ter voorkoming van discriminatie op de arbeidsmarkt, een verhitte discussie op. Casper Sikkema, hoofdredacteur van Vice, stelt Rutte de vraag: ,,Dus Mohamed moet gewoon hopen dat het ooit beter wordt en ondertussen lekker doorgaan met solliciteren?'' Rutte reageert vervolgens met: ,,Denk jij dat ik racistisch ben? Waarom wil je dan niet naar me luisteren als ik zeg dat ik wel degelijk discriminatie fout vind?'' 

Volledig scherm
Mark Rutte © ANP