Volledig scherm
Mensen leggen bloemen bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. © anp

Rutte bij herdenking Holocaust: niet herdenken is geen optie

Premier Mark Rutte en waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen hebben vandaag de Holocaust herdacht in het Wertheimpark. Voorafgaand aan de herdenking van de Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog was er een stille tocht vanaf het stadhuis naar het park. 

In zijn toespraak zei Rutte dat 'niet herdenken geen optie' is. ,,En daarom komen wij ieder jaar samen. Als eerbetoon aan Joden, Roma en Sinti die werden vermoord om wie zij waren.'' De premier memoreerde dat van de 140.000 Joden in Nederland er 102.000 de oorlog niet hebben overleefd.

,,Het hedendaags antisemitisme maakt mensen nog altijd angstig en voorzichtig'', aldus de premier. Rutte haalde ook een uitspraak aan van de eigenaar van het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam waar in december de ruiten werden ingeslagen. ,,Er is altijd wel angst. Het zit in je achterhoofd'', zo citeerde de premier restauranteigenaar Daniël Baron. Van Aartsen ging tijdens zijn toespraak vooral in op het lot van de 18.000 Nederlandse Joodse kinderen die omkwamen. Rutte legde namens het kabinet een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking sluit jaarlijks op de laatste zondag van januari alle activiteiten ter nagedachtenis aan de Holocaust af. Die vinden meestal plaats rond 27 januari, de dag waarop Russische soldaten in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Sinds 2005 geldt die dag als internationale herdenkingsdag voor de Holocaust.