Premier Mark Rutte maakt een wandeling op Saba. De premier brengt in gezelschap van een handelsdelegatie een bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk
Volledig scherm
Premier Mark Rutte maakt een wandeling op Saba. De premier brengt in gezelschap van een handelsdelegatie een bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk © anp

Rutte: Caribische eilanden mogen vertrekken

Caribische eilanden die de band met Nederland willen verbreken, mogen wat premier Mark Rutte betreft onmiddellijk vertrekken. De premier heeft dat tijdens zijn bezoek aan de eilanden gezegd, liet hij verslaggevers van De Telegraaf en NRC Handelsblad weten.

'Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen', zei de premier tegen vertegenwoordigers van de eilanden. Volgens Rutte keken ze hem 'verbaasd' aan.

De premier wil met zijn uitspraken voorkomen dat de eilanden opnieuw gaan discussiëren over hun staatsinrichting en hun band met Nederland. Hij wil dat ze zich concentreren op zaken als het saneren van hun financiën.

Rutte bezocht deze week Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Zij vormen zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook was de premier op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, die gelden als een bijzondere Nederlandse gemeente sinds de staatkundige hervormingen van 2010.

Reactie Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold noemde de uitlatingen van Rutte voor de NOS-microfoon 'voor een historicus ongepast en voor een premier weinig diplomatiek'. Volgens Pechtold zijn de woorden van Rutte bedoeld voor de bühne, omdat hij weet 'dat mensen dat graag horen'. Nederland heeft een geschiedenis van 400 jaar met de eilanden, dus een premier is verplicht 'zorgvuldig te formuleren', vindt Pechtold. 'Stel dat hij dit over Limburg had gezegd. Dan was het huis te klein geweest.'

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”