Volledig scherm
VVD-lijsttrekker Mark Rutte (midden) komt aan bij Carre in Amsterdam. © anp

Rutte: Griekse exit kan onvermijdelijk zijn

UpdateVVD-leider en premier Mark Rutte wil Griekenland niet nog eens met miljarden euro's steunen. 'Genoeg is genoeg', zei hij dinsdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Amsterdam. Hij wil de Grieken wel wat extra tijd geven om de beloofde bezuinigingen en hervormingen voor elkaar te krijgen, maar alleen als dat geen extra geld kost.

Volgens Rutte is Griekenland twee keer geholpen met een omvangrijk hulppakket met 240 miljard euro aan leningen en komt er geen derde keer. Als dat wel wordt beloofd, vreest Rutte dat de Grieken achterover gaan leunen en hun begroting niet meer op orde brengen. Eurolanden verdienen volgens hem alleen hulp als ze zelf hun best doen om in de euro te blijven.

Die harde opstelling leverde Rutte tijdens het debat flinke kritiek op van andere lijsttrekkers. Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde. Ook Geert Wilders (PVV) zei zeker te weten dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. 'Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks', zei hij over Rutte. Volgens Samsom en Pechtold kan juist in het belang van Nederland nieuwe hulp aan Griekenland noodzakelijk blijken.

Tijdens het debat in theater Carré, georganiseerd door RTL, Het Financieele Dagblad, BNR en Elsevier, lag vooral Samsom onder vuur toen het ging over de gezondheidszorg. Andere partijen verwijten Samsom dat diens plannen tot langere wachtlijsten zullen leiden.

De opmars in de peilingen maakt Samsom een geduchte concurrent voor zowel Rutte als SP-leider Emile Roemer. Nieuwe peilingen bevestigden dinsdag de trend dat de PvdA de SP heeft achterhaald. Maandag ging de PvdA de SP voorbij in de politieke barometer. Bij de peiling van TNS Nipo ligt de SP dinsdag nog twee zetels voor op de PvdA, 28 om 26. Bij die van Maurice de Hond gaan de twee gelijk op: 27 zetels. De VVD is in beide peilingen nog ruim de grootste met 34 zetels.

Het CDA heeft het daarentegen onverminderd moeilijk in de peilingen. Dinsdag bleven er nog 13 zetels over van de huidige 21. CDA-leider Sybrand Buma probeert het tij te keren en speelde dinsdag een belangrijke troef uit. Hij schoof de alom gewaardeerde CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager naar voren. Volgens Buma is hij de ideale minister voor het nieuwe kabinet, mits dat financieel degelijk beleid wil voeren.

 1. Door politie neergeschoten vrouw (48) in Alkmaar overleden aan verwondingen
  video

  Door politie neergescho­ten vrouw (48) in Alkmaar overleden aan verwondin­gen

  De 48-jarige vrouw die gisterenochtend door de politie is neergeschoten is overleden aan haar verwondingen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde. Ze was op dat moment dingen aan het vernielen. Ze sloeg ruiten kapot en vernielde voertuigen. Volgens NH Nieuws gebeurde dat voor het oog van leerlingen.
 2. Kwart van Nederlanders geeft toe: ‘Ik vind mijn partner niet eens aantrekkelijk’

  Kwart van Nederlan­ders geeft toe: ‘Ik vind mijn partner niet eens aantrekke­lijk’

  Een kwart van de seksueel actieve Nederlanders vindt de eigen partner niet aantrekkelijk genoeg om er goede seks mee te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Christine le Duc, de grootste en oudste aanbieder binnen de erotiekbranche. In België geeft meer dan de helft toe zich niet (meer) seksueel aangetrokken te voelen tot hun partner. ,,Concluderend kunnen we zeggen dat er zowel in Nederland als in België werk aan de winkel is”, stelt Audrey van Ham, CEO van Christine le Duc.