Volledig scherm
© anp

'Rutte had verslag Teeven moeten delen met Kamer'

Premier Mark Rutte had er goed aan gedaan als hij het verslag van de herinnering van oud-staatssecretaris Fred Teeven over diens deal met drugshandelaar Cees H. had gedeeld met de Tweede Kamer. Oud-ombudsman Marten Oosting zei dat woensdag in een toelichting op zijn rapport over de Teeven-deal.

Volledig scherm
De Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking presenteert haar onderzoeksrapport in Nieuwspoort. De commissie olv Marten Oosting onderzocht onder andere de schikkingsovereenkomst die is gesloten tussen het openbaar ministerie en Cees H. (Teeven-deal). © anp

Nadat Nieuwsuur had onthuld dat met de deal geen 1,2 miljoen maar 4,7 miljoen gulden was gemoeid, sprak een topambtenaar daarover met Teeven. Die was in 2000 de officier van justitie die de schikking sloot met Cees H. Teeven zei de ambtenaar dat hij zich een bedrag van 4,8 miljoen gulden herinnerde.

Het verslag van dat gesprek verdween in een kluis. In een Kamerdebat later noemde Rutte het een 'kattenbelletje', persoonlijke aantekeningen van een ambtenaar, die hij niet naar de Kamer kon sturen.

Oosting is het daar niet mee eens. Het was weliswaar geen formeel ambtelijk beleidsstuk, maar het was achteraf verstandiger geweest als Rutte het document naar de Kamer had gestuurd.