Mark Rutte (VVD) komt aan op het Binnenhof voor onderhandelingen met informateur Gerrit Zalm.
Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) komt aan op het Binnenhof voor onderhandelingen met informateur Gerrit Zalm. © ANP

Rutte-III groeit uit tot 25 bewindslieden

Premier Mark Rutte laat zijn streven voor een klein en sober kabinet varen, nu er aan de formatietafel wordt gesproken over het aantal bewindslieden in Rutte-III. De partijen willen 16 ministers en 9 staatssecretarissen aanstellen.

Dat brengt het aantal beoogde bewindslieden op 25, een record voor Rutte. Zijn eerdere kabinetten hadden ieder twintig ministers en staatssecretarissen.

Het is een opvallende breuk met het verleden. De VVD-leider sprak zich de laatste jaren juist herhaaldelijk uit voor een ‘kleinere en krachtige overheid’. Zelfs toen in zijn huidige kabinet geklaagd werd dat ministers en staatssecretarissen het te druk hebben en hierdoor fouten gemaakt werden. ,,Ik wil een kleine en krachtige overheid en kleine kabinetten, zodat iedereen het net iets te druk heeft,’’ zei Rutte eerder. ,,Het hele probleem is dat je met meer bewindslieden ziet dat ze werk gaan zoeken om hun salaris te rechtvaardigen."

Quote

Wat moeten al die staatsse­cre­ta­ris­sen gaan doen?

Rutte-2 heeft nu dertien ministers en zeven staatssecretarissen. Bronnen rond de formatie vragen zich nu juist af of er wel genoeg werk is om te verdelen als dat aantal stijgt naar 25 bewindspersonen. ,,Wat moeten al die staatssecretarissen gaan doen?’’, aldus een betrokkene. ,,Het rare is dat we nu eerst vaststellen dat er negen staatssecretarissen moeten komen om alle partijen voldoende invloed te geven en pas daarna nadenken op welke departementen die terecht moeten komen.’’

In het plan zou de VVD zes ministers mogen leveren, CDA en D66 allebei vier en de ChristenUnie twee. De VVD draagt daarnaast dan vier staatssecretarissen aan, het CDA en D66 twee en ChristenUnie één.

Een uitbreiding van het aantal posten heeft vooral politieke redenen. Met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in één kabinet, wil elke partij een stempel drukken. Door posten op ministeries te claimen, kunnen partijen zich bij kiezers in de kijker blijven spelen.

Zo zou D66 azen op een ministerie van Klimaat en Energie en voelt het CDA er wel voor het opgeslokte ministerie van Landbouw in ere te herstellen.

De afgelopen dagen hebben Rutte, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) een ‘aantal malen’ gesproken over de verdeling van kabinetsposten. Dat gebeurde zonder hun secondanten omdat zij nadrukkelijk in beeld zijn voor een baan als minister of staatssecretaris.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”