Volledig scherm
VVD-lijsttrekker Mark Rutte spreekt met bezoekers tijdens zijn verkiezingscampagne op de Floriade. © anp

Rutte: 'Ik ga mijn eigen campagne voeren'

VVD-leider en premier Mark Rutte gaat alleen nog maar zijn eigen campagne voeren. Dat zei hij tijdens een campagnebezoek aan Breda.

Rutte stelde niet meer in te willen gaan op uitspraken van andere politici. SP-leider Emile Roemer zei eerder op de dag dat hij een rechts blok niet aan een meerderheid wil helpen. De premier had daar niets aan toe te voegen.

Ook op een oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) om de PVV uit te sluiten, ging Rutte niet in. 'De VVD sluit geen partijen uit', zei hij enkel. Eerder gaf Rutte wel aan dat een samenwerking met de PVV zeer onwaarschijnlijk is.

Samsom
Rutte wilde tevens niet reageren op de uitspraak van PvdA-leider Diederik Samsom dat Rutte betrouwbaar is, ondanks onjuiste uitspraken tijdens een eerder debat. 'Die fout in de campagne is rechtgezet. En zo hoort het ook', was alles wat Rutte erover wilde zeggen.

Rutte gaf verder geen antwoord op de vraag of hij Samsom ook betrouwbaar vindt. Uiteindelijk stelde Rutte dat al zijn collega's betrouwbaar zijn.

Gesteggel
De premier gaf aan wel klaar te zijn met terugblikken op het gesteggel van de afgelopen dagen over leugens en halve waarheden. Overigens zeiden Samsom en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag ook dat ze hoopten dat de toon van het debat de komende dagen verandert.

Rutte voerde campagne in Tilburg en Breda. Hij wierf onder meer nieuwe leden voor de VVD. Mensen die al lid waren kregen een stapeltje folders van de premier mee, om bij de buren in de brievenbus te doen. Ook ging hij met tientallen mensen op de foto. Dat laatste ging steeds gepaard met een grap: VVD-leden mogen gratis met hem op de foto, de rest moet een tientje betalen.

  1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
    PREMIUM
    Video

    Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

    Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’