Volledig scherm
© ANP

Rutte: Kans op regeren VVD met PVV is nul

De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte heeft eerder ook al gezegd dat de kans heel klein was, maar ook dat hij in principe geen partijen uitsluit. ,,Dat gaat niet gebeuren'', zei hij zondag, ,,de kans is niet 0,1, de kans is nul''. De 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders en ook diens zware kritiek op de rechterlijke macht na zijn veroordeling voor die uitlatingen, zijn voor Rutte redenen dat hij ,,niet met hem wil werken''.

Serieus

Hoewel de kans op samenwerking met de PVV ,,nul'' is, houdt Rutte tegelijkertijd vol dat het uitsluiten van partijen iets is ,,wat de VVD niet doet'' omdat dit ,,betekent dat je tegen die kiezer zegt, we nemen u niet serieus''. Dat hij niet wil samenwerken met de partij PVV ,,is puur vanuit de inhoud'' maar met de kiezers van de PVV wil hij juist in gesprek, verklaarde de premier.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD zei in december al wel dat de kans dat de liberalen gaan regeren met de PVV ,,inhoudelijk nul'' is. Ook Jesse Klaver van GroenLinks liet weten niet met de PVV te regeren


PVV-leider Geert Wilders reageerde op de woorden van Rutte met een korte tweet: ,,De arrogantie van de macht. Corrigeer Rutte. Op 15 maart''. Wilders heeft vorig jaar zelf gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte daar nog aan het roer staat.

SP 

Mark Rutte is naar eigen zeggen wel verbaasd dat de SP gisteren heeft uitgesloten in een kabinet te stappen met de VVD. ,,Ik dacht dat de SP zichzelf al had uitgesloten'', aldus Rutte in het televisieprogramma.

VVD-leider Rutte herinnerde aan een toezegging van SP-leider Emile Roemer dat hij niet in een kabinet gaat zitten dat de marktwerking in de zorg niet afschaft. Roemer had dat in augustus gezegd in een gesprek over het SP-plan om een Nationaal ZorgFonds in te stellen om van de marktwerking en het eigen risico in de zorg af te komen.

De meeste partijen in de Tweede Kamer steunen dat SP-voorstel niet. Zij missen onder meer financiële onderbouwing van de plannen. Rutte noemde de zorgplannen van de SP zondag ,,warrig''.