Volledig scherm
De Bulgaarse premier Boyko Borissov wil graag met Rutte op stap. © AFP

Rutte mag zelf Bulgaarse grens inspecteren

Premier Mark Rutte mag volgende maand in Bulgarije zelf komen vaststellen dat de buitengrenzen van dit land ‘de best bewaakte van Europa’ zijn. ,,Ik zal hem vergezellen'', aldus de Bulgaarse premier Boyko Borissov. ,,Ik hoop wel dat er niet te veel sneeuw ligt.''

Borissov reageert daarmee op de reserves van Rutte om Bulgarije al op zeer korte termijn toe te laten tot het Schengengebied, het Europa zonder binnengrenzen. Rutte vindt dat te vroeg.

Bulgarije is dit half jaar Raadsvoorzitter en ontvangt vandaag, zoals altijd bij het begin van een nieuw voorzitterschap, de volledige Europese Commissie. De voorzitter daarvan, Jean-Claude Juncker, is een groot voorstander van snelle toetreding van Bulgarije tot Schengen, en ook tot de eurozone.

Bulgarije, zei hij aan het begin van de middag, mag nog wel een tandje bijsteken als het gaat om corruptiebestrijding.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.