Volledig scherm
De Bulgaarse premier Boyko Borissov wil graag met Rutte op stap. © AFP

Rutte mag zelf Bulgaarse grens inspecteren

Premier Mark Rutte mag volgende maand in Bulgarije zelf komen vaststellen dat de buitengrenzen van dit land ‘de best bewaakte van Europa’ zijn. ,,Ik zal hem vergezellen'', aldus de Bulgaarse premier Boyko Borissov. ,,Ik hoop wel dat er niet te veel sneeuw ligt.''

Borissov reageert daarmee op de reserves van Rutte om Bulgarije al op zeer korte termijn toe te laten tot het Schengengebied, het Europa zonder binnengrenzen. Rutte vindt dat te vroeg.

Bulgarije is dit half jaar Raadsvoorzitter en ontvangt vandaag, zoals altijd bij het begin van een nieuw voorzitterschap, de volledige Europese Commissie. De voorzitter daarvan, Jean-Claude Juncker, is een groot voorstander van snelle toetreding van Bulgarije tot Schengen, en ook tot de eurozone.

Bulgarije, zei hij aan het begin van de middag, mag nog wel een tandje bijsteken als het gaat om corruptiebestrijding.

  1. Fortuin ome Theo gaat niet naar familie
    PREMIUM

    Fortuin ome Theo gaat niet naar familie

    'Zij die dachten nog koffie te komen drinken, jullie hebben pech. Jullie hadden kunnen komen toen ik nog leefde'. De rijke Theo Verstappen (98) liet deze boodschap voor zijn familie in 2012 in zijn rouwadvertentie zetten door zijn petekind en tevens naamgenoot Theo Verstappen (71) uit Asten. Als testamentair-executeur was de voormalig fietsenmaker uit de Emmastraat verantwoordelijk voor het verdelen van de meerdere honderdduizenden euro's die zijn peetoom na liet.