‘Rutte moet geweld tijdens intochten veroordelen’

VIDEOAmnesty International vindt dat premier Mark Rutte de ongeregeldheden bij de demonstraties bij de intochten van Sinterklaas moet veroordelen. ,,,Rutte moet zich fel uitspreken tegen het geweld. Hij blijft nu stil. Met niks zeggen, geef je ook een signaal af‘’,  zegt woordvoerder Emile Affolter.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) liet weten dat de overtreders op vervolging kunnen rekenen. ,,Dit hoort niet in onze samenleving”, zei hij. Grapperhaus zou liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet niet op de dag van de intocht wordt gehouden.

Na meerdere opstootjes en arrestaties rondom de intocht van Sinterklaas op zaterdag, ging het op zondag ook weer mis. In Tilburg arresteerde de politie tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verlopen vooralsnog zonder problemen.

Amsterdam: niks aan de hand

In de hoofdstad werd Sinterklaas vandaag feestelijk onthaald, en zonder wanklank. De stemming was opperbest, zag stadskrant Het Parool: er werd gezonden in plaats van gescholden, er werd gestrooid met pepernoten en schuimpjes in plaats van eieren en bierblikjes. Volgens de krant is de rustige en feestelijke intocht het gevolg van de 'de moedige keuze’ van het stadsbestuur vijf jaar geleden om stapsgewijs van Zwarte Piet naar de ‘schoorsteenpiet'. ,,Het resultaat is een drukbezochte intocht zonder afgehekte vakken voor demonstranten, zonder een overmacht aan politie op straat, zonder een verplichte fouillering voor bezoekers.” 

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Sinterklaas en zijn pieten in Amsterdam. © REUTERS
Volledig scherm
Demonstraties tijdens intocht Sinterklaas in Tilburg. © Brabants Dagblad

Openbare orde

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

Zaterdag verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd. De politie verrichtte in de stad zes arrestaties en beloofde strafrechtelijk onderzoek, waarbij verwacht wordt dat meer aanhoudingen volgen. Ook in andere steden waren arrestaties.

Op zondag werd bekend dat zaterdagavond vier van de Eindhovense arrestanten zijn vrijgelaten. Twee brachten de nacht door op het politiebureau, maar zouden later op zondag worden vrijgelaten.

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’