Rutte neemt felicitaties overwinning in ontvangst

Tienduizenden stemhokjes, meer dan honderdduizend rode potloden, ruim twaalf miljoenen stemformulieren. Alles was er klaar voor: de Nederlandse kiezer mocht voor de vijfde keer in tien jaar een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De VVD bleek met 41 zetels de grote winnaar, op de voet gevolgd door de PvdA.

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Belangrijk

Rutte betreedt het podium en roept de overwinning uit voor de VVD. Het is de tweede opeenvolgende keer dat de VVD de verkiezingen wint. Hij complimenteerde Samsom met vriendelijke woorden voor het goede resultaat van de PvdA. Met 90% van de stemmen geteld staat de VVD op 41 zetels en de PvdA op 39.

Belangrijk

Felicitatie

Diederik Samsom spreekt opnieuw de partijgenoten toe. Hij zegt dat hij zojuist een telefoongesprek heeft gevoerd met Mark Rutte waarin hij de VVD-leider heeft gefeliciteerd met de overwinning.

De Belgen concluderen: Nederland kiest paars.

Belangrijk

Coalities

Op basis van de stand na zo'n 80 procent van de stemmen geteld lijken er voor de vorming van een nieuw kabinet niet zoveel combinaties mogelijk. Een aantal mogelijkheden op een rij:

-VVD-PvdA: 80 zetels; geen meerderheid in Eerste Kamer

-Middenkabinet (VVD-PvdA-CDA): 93 zetels; meerderheid in Eerste Kamer

-Breed middenkabinet (VVD-PvdA-CDA-D66): 105 zetels; meerderheid in Eerste Kamer

-Paars (VVD-PvdA-D66): 92 zetels, geen meerderheid in Eerste Kamer

-Paars-plus (VVD-PvdA-D66-GroenLinks): 95 zetels, meerderheid in Eerste Kamer

-Links: PvdA-SP-D66-ChristenUnie-GroenLinks-Partij voor de Dieren: 76 zetels, geen meerderheid in Eerste Kamer

Rotterdam

De PvdA is in Rotterdam verreweg de populairste partij gebleven. Op basis van een telling van 82 procent van de stemmen, blijkt dat een op de drie Rotterdammers op de partij van Diederik Samsom heeft gestemd (32,3 procent).
In Rotterdam is gestopt met het tellen van de stemmen in de nacht van woensdag op donderdag. Men gaat er later mee verder. Er moeten nog meer dan 50.000 stemmen worden geteld. In 2010 kon de PvdA in totaal 26,1 procent van de kiezers bekoren, na volledige telling. De VVD van Mark Rutte staat halverwege de telling op 19,3 procent van de stemmen en de PVV op 13,9 procent. Voor de liberalen is dat een lichte winst en voor de PVV van Geert Wilders betekent het een flink verlies. Ook de SP staat in de Maasstad op lichte winst.

Belangrijk

Tussenstand na 80% van de getelde stemmen. De voorsprong van de VVD op de PvdA is nu zo'n 100.000 stemmen in het voordeel van de liberalen.

VVD: 41 zetels 26,4% (+10)
PvdA: 39 zetels 24,9% (+9)
SP: 15 zetels (+0)
PVV: 15 zetels (-9)
CDA: 13 zetels (-8)
D66: 12 zetels (+2)
GroenL: 3 zetels (-7)
Chr.Unie: 5 zetels (+0)
SGP: 3 zetels (+1)
PvdD: 2 zetels (+0)
50Plus: 2 zetels (+2)

Thuisbasis

Geert Wilders heeft ook in zijn geboorteplaats Venlo het verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen niet kunnen beperken. In 2010 haalde hij er nog 30,2 procent van de stemmen, nu niet meer dan 20,5 procent. De PVV moet nu de VVD (24,8 procent) en de PvdA (20,7 procent) voor zich dulden. Die twee partijen kwamen 2 jaar geleden respectievelijk nog tot 17,0 procent en 14,9 procent.

Belangrijk

De race tussen VVD en PvdA is bepaald nog niet gelopen, na driekwart van de stemmen geteld wordt het verschil weer iets groter en is nu 80.000 stemmen (1 zetel):

VVD: 40 zetels (+9)
PvdA: 39 zetels (+9)
SP: 15 zetels (+0)
PVV: 15 zetels (-9)
CDA: 13 zetels (-8)
D66: 12 zetels (+2)
GroenL: 3 zetels (-7)
Chr.Unie: 5 zetels (+0)
SGP: 3 zetels (+1)
PvdD: 3 zetels (+1)
50Plus: 2 zetels (+2)

Geen Slotdebat

Er komt in de nacht van woensdag op donderdag geen debat meer tussen de lijsttrekkers. Dat heeft eindredacteur Peter Kloosterhuis van de NOS gemeld. Twee jaar geleden kwamen de lijsttrekkers niet naar het debat dat was georganiseerd door de NOS, omdat toen zeer onduidelijk was of de VVD of de PvdA de grootste partij zou worden. Alleen PVV-lijsttrekker Geert Wilders kwam toen opdagen.

Hoofdstad

De PvdA is in Amsterdam opnieuw verreweg de grootste partij geworden. De partij van Diederik Samsom kreeg 36 procent van de kiezers achter zich. Dat is 0,9 procent meer dan in 2010. De VVD is de tweede partij met 19 procent, waar het in 2010 nog 16,7 procent was. De derde partij is D66, dat 14,8 procent van de uitgebrachte stemmen binnenhaalde. In totaal hebben 372.624 Amsterdammers hun stem uitgebracht, goed voor ruim zes zetels.

Coalitie?

Mark Rutte wil zijn karwei afmaken. Dat was de afgelopen campagne de boodschap. Het 2 jaar geleden ingezette beleid van VVD en CDA, met als doel de overheidsfinanciën op orde te brengen en de economie aan de gang te krijgen, liep dit voorjaar tot grote teleurstelling van Rutte vast toen gedoogpartner PVV afhaakte.
De kiezer lijkt hem opnieuw de kans te geven een kabinet te leiden, maar van het afmaken van het karwei lijkt op voorhand weinig sprake. De PvdA is de gedoodverfde nieuwe coalitiepartner, en dat is juist de partij die de afgelopen jaren fel het beleid van VVD en CDA heeft bestreden. Rutte zal dan ook zeker zijn rechtse koers moeten aanpassen om een kabinet te kunnen vormen met de PvdA, aangevuld met CDA en mogelijk ook D66.

Belangrijk

Tussenstand

Zetelverdeling na 25,5% van de getelde stemmen:

VVD: 41 zetels (+10)
PvdA: 39 zetels (+9)
SP: 15 zetels (+0)
PVV: 15 zetels (-9)
CDA: 13 zetels (-8)
D66: 12 zetels (+2)
GroenL: 3 zetels (-7)
Chr.Unie: 5 zetels (+0)
SGP: 3 zetels (+1)
50Plus: 2 zetels (+2)
PvdD: 2 zetels (+0)

opkomst

Het opkomstpercentage ligt met een kleine 75% ongeveer twee procent lager dan in 2010. Volgens de eerste gegevens wordt dat veroorzaakt doordat veel stemmers op de PVV deze keer thuis zijn gebleven.

Maar daar is ie dan toch: de waarschijnlijke winnaar van de verkiezingen, Mark Rutte. Het overwinningslied van Coldplay wordt nog een tweede keer ingezet omdat de lijsttrekker het podium maar niet weet te bereiken. Het publiek scandeert massaal 'Mark bedankt'.
Rutte constateert dat de VVD nog nooit zo groot is geweest en dat deze uitslag een heel grote steun in de rug is voor de agenda die de VVD aan Nederland heeeft voorgelegd.

Geduld

Supporters van de VVD en mark Rutte moeten lang wachten totdat hun man zijn speech gaat houden. Tot die tijd worden de Liberalen bezig gehouden door zanger Gordon en zijn LA The Voices.

CDA

CDA-leider Sybrand Buma had graag een betere uitslag gehad. De 13 zetels zijn 'toch teleurstellend.' Buma, die onder groot en langdurig applaus en gejuich werd onthaald, hield zijn partijgenoten in Scheveningen voor dat zij 'een fundament voor een nieuw CDA hebben gelegd.' Volgens hem komt er morgen dan wel een kleine fractie bijeen, maar heeft die 'meer idealen dan ooit en is die gemotiveerder dan ooit.'

Samsom

Onder een haag van beveiligingsmensen en pers baant PvdA-leider Diederik Samsom zich langzaam een weg naar het podium van Paradiso in Amsterdam voor zijn overwinningsspeech: 'Dit is niet mijn winst maar een overwinning voor iedereen die het chagrijn wil uitwissen dat de afgelopen twee jaar boven ons land hing. De oude meerderheid van VVD-CDA-PVV is weg dus het roer kan om.'

Belangrijk

Traag

Flink gemord wordt er op twitter over het trage tempo van het tellen van de stemmen. Twee uur na het sluiten van de stembussen is pas een handvol kleine gemeenten klaar met legen van de bussen en het stapelen van de stemformulieren. RTL-verslaggever Erik Mouthaan en blogger Charles Groenhuysen ('Pff, wordt latertje. Onnodig: Afschaffen van stemcomputer kost de natie veel nachtrust') uiten hun ongenoegen via twitter. Zelfs Herman de Schermman zucht bij het bekendmaken van uitslagen van de dorpjes op Nederland1.

Thieme

De Partij van Dieren blijft in de exitpolls op twee zetels staan. Dat stemde Marianne Thieme tot tevredenheid. 'Onze partij heeft stand gehouden voor de derde achtereenvolgende keer', zei ze. Ze was ook tevreden met het algehele beeld. 'Vanavond is al een succes voor dieren, natuur en milieu omdat er geen dieronvriendelijke meerderheid meer is.'

Sap

Misschien wel de grootste verliezer van vandaag: Jolande Sap van Groen Links sprak tot haar supporters. Ze wijtte het verlies van 6 zetels van haar partij aan 'tijdsnood om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen.' Ze zei ervan overtuigd te zijn 'dat het programma van haar partij uiteindelijk meer zetels zal opleveren.'

laad oudere berichten