Volledig scherm
Poetin en Rutte in april in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bij de opening van het Nederland-Ruslandjaar. © ANP

Rutte: 'Relatie met Rusland kan wel tegen een stootje'

De diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland hoeft geen gevolgen te hebben voor het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 9 november aan Rusland brengen. Premier Mark Rutte zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag.

Rutte benadrukte dat de relatie tussen Nederland en Rusland goed is en 'absoluut zo'n kwestie kan hebben'. Volgens hem is het nu vooral van belang om de volgende stappen 'heel zorgvuldig' te zetten.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is daar mee bezig, aldus Rutte. Hij zoekt uit of er ten aanzien van de 'Weense afspraken' fouten zijn gemaakt. 'Eerst de feiten op tafel', zei Rutte.

Na arrestatie van een Russische diplomaat, zondag door de Haagse politie, ontstond een diplomatieke rel. Rusland verwijt Nederland de regels voor het diplomatieke verkeer te schenden zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen.

  1. 
Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschuldigd: ‘Wanneer houdt dit op?
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks alsnog beschul­digd: ‘Wanneer houdt dit op?

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.