Rutte spreekt bij historische herdenking over kille ontvangst Molukkers: hoop op excuses
70 jaar in NederlandDemissionair minister-president Mark Rutte spreekt volgende maand de Molukse gemeenschap toe over hun kille ontvangst zeventig jaar geleden en hun verblijf in Nederland. Hij is op 7 oktober in Rotterdam bij een landelijke herdenking, op de kade waar de meeste schepen met Molukkers in het voorjaar van 1951 aanmeerden. De gemeenschap hoopt dat Rutte hun leed erkent en excuses aanbiedt.
De bijzondere herdenking vindt plaats op de Lloydkade in Rotterdam. Daar zette het gros van de 12.500 Molukkers - militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen - in 1951 voet op Nederlandse bodem. Acht van de twaalf transporten kwamen in Rotterdam aan, vier in Amsterdam.
De Molukkers vochten tijdens de dekolonisatieoorlog voor Nederland tegen Indonesië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen ze in een lastig parket. Daarom werden ze tijdelijk naar Nederland overgebracht. De Molukkers werden jarenlang geïsoleerd in barakkenkampen, waaronder de voormalige concentratiekampen Westerbork en Vught.
Bij aankomst werden de KNIL’ers op staande voet ontslagen uit het leger. Het KNIL werd opgeheven omdat Nederland uit Indonesië vertrok, de Molukkers vielen daardoor tussen wal en schip. Demobiliseren op de Molukken mochten ze niet, want Indonesië was bang voor een opstand. En Nederland wilde de militairen niet in dienst nemen omdat het verblijf immers tijdelijk zou zijn, maar ongetwijfeld ook om Indonesië niet voor het hoofd te stoten.
Psychologische breuk
Het ontslag markeerde een psychologische breuk in de verhoudingen tussen Nederland en de Molukkers, en leidde uiteindelijk tot gijzelingsacties in de jaren 70.
,,Het was een ontzettende vernedering en verraad’’, zegt Nathalie Toisuta, initiatiefnemer van de herdenking. ,,Ze slikten hun verdriet en woede in, maar de Molukse gemeenschap werd een brandhaard.’'
Onder vele Molukkers is het wantrouwen naar de Nederlandse staat nooit verdwenen, evenals de boosheid en pijn over het ontslag. De komende herdenking moet volgens Toisuta het startpunt zijn van een hernieuwde band.
Cruciaal is de aanwezigheid van Rutte. Ruim honderd burgemeesters riepen de premier eerder dit jaar in een open brief op te erkennen ‘dat de wijze van ontvangst en opvang destijds Nederland onwaardig is geweest en dat dit diepe sporen heeft nagelaten, tot op de dag van vandaag’.
Erkenning
,,Rutte zal hopelijk in zijn toespraak recht doen aan de Molukse gemeenschap die zich in de steek gelaten voelde‘’, zegt Toisuta: ,,Ik hoop dat hij excuses gaat maken en erkent dat onze ouders destijds niet ontvangen zijn zoals ze hadden moeten worden ontvangen.’’
De fouten uit verleden zijn niet te repareren. Wat wel kan, is de ontvangst van de Molukkers overnieuw doen. Als symbool voor de ‘hernieuwde aankomst’ zal tijdens de herdenking een bijzonder schip de Rotterdamse haven binnenvaren.
Niet anoniem, maar onder begeleiding van boten van de havendiensten en politie. En niet met de vaders en moeders, opa's en oma's van toen aan boord - velen zijn inmiddels overleden -, maar met hun nazaten.
,,Daarmee tonen we de veerkracht van de Molukse gemeenschap’', zegt Toisuta. ,,Ondanks de vele teleurstellingen zijn de jongere generaties de rijke vrucht die is voortgekomen uit de aankomst van toen, waar de eerste generatie Molukkers trots op zal zijn.’'
Warme woorden
Op de kade zullen de Molukkers niet verwelkomd worden met winterse sneeuwbuien. Nu zullen warme woorden van Rutte, de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en Frank van Sprang (Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht) klinken, en brengt een bataljon Nederlandse militairen een eregroet.
Een reizende tentoonstelling in zes zeecontainers vertelt de onderbelichte geschiedenis van de Molukkers. De tentoonstelling is vanaf 11 september eerst in Moordrecht te zien.
Burgemeesters is gevraagd in de twee dagen voorafgaand aan de herdenking alle namen van de Molukse passagiers uit 1951 voor te lezen. ,,Mijn vader, die als kind met een van de schepen naar Nederland kwam, zat bijna te huilen toen hij over de herdenking hoorde’', vertelt Toisuta.
,,Het zal emotioneel worden. Dat wat bij de eerste generatie fout is gegaan, wordt goed gemaakt. Er is geen groter geschenk dan het leed van de Molukkers te erkennen. Dat is ook waardevol voor de huidige generatie. We moeten voorbij de grenzen van leven en dood denken. Als land moet je af en toe je hoofd buigen voor de geschiedenis. Dat zal helend zijn voor de Molukse gemeenschap, maar ook voor de Nederlandse.’’
www.reizendetentoonstelling.nl
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwetenschap
Ze zijn slim, communiceren en hebben emoties: de bij is een ingenieus wezen om te koesteren
Hoe is het om een bij te zijn? Het antwoord komt van Lars Chittka. ,,Iedere individuele bij heeft een bewustzijn, uitgedragen door prachtig uitgewerkte hersenen’’, aldus de Duitse etholoog. -
met foto's
Prinses Amalia met ouders aangekomen op Bonaire voor rondreis van twee weken
Samen met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, stapte prinses Amalia vanmiddag (plaatselijke tijd) uit het regeringstoestel op Bonaire. Het bezoek van bijna twee weken aan de Antillen is daarmee officieel begonnen. Het bezoek is bedoeld om de 19-jarige prinses te introduceren op alle zes de afzonderlijke eilanden. -
PREMIUM
Mogelijk duizenden banen weg bij Philips: ‘Denk dat ontslagen vooral bij management zijn’
De ene reorganisatie is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan bij Philips. Wordt het ooit nog rustig bij het bedrijf? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM7 landen
Wij betalen 4,16 euro voor pot Nutella, Belgen maar 2,75 euro: dit kosten boodschappen in Europa
In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen. De verschillen zijn best groot. Waar een pot Nutella in Nederland 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst. Voor een fles zonnebloemolie (hier: 3,69 euro) moet je in Spanje zijn: 2,20 euro.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland.
26 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDanny Petters
M.G. Bults
J.W.H. Vermeulen
Magdalena
Anoniem