Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Rutte: Uitlatingen SP over zelfdoding buitengewoon onsmakelijk

Premier Mark Rutte noemt de uitlatingen van enkele SP-toppers van eerder deze week ,,buitengewoon onsmakelijk''. De leden legden een koppeling tussen het kabinetsbeleid en de wens van sommige ouderen om hun leven te beëindigen.

Quote

De uitlatin­gen van de SP-leden zijn veel te kort door de bocht

Premier Rutte

Onder anderen aankomend Kamerlid Lilian Marijnissen en Renske Leijten reageerden nogal fel op het kabinetsplan om zelfdoding bij een voltooid leven toe te staan. Zo schreef Leijten: ,,Is het onethisch om de mogelijkheid van hulp bij zelfdoding 'voor ouderen' te linken aan het afbraakbeleid van dit kabinet? Ik denk het niet.''

In het wekelijkse gesprek dat de minister-president vandaag met de NOS op televisie had, zei Rutte dat de SP ,,veel te kort door de bocht'' met die uitlatingen was. Eerder reageerden andere Kamerleden ook al fel. Zijn partijgenoot Sjoerd Potters noemde het ,,walgelijk en smakeloos.''

Zowel Marijnissen als Leijten heeft niet de behoefte gehad hun bewoordingen in te trekken. ,,Wat anderen zeggen over mijn tweet, laat ik vooral aan hen'', aldus Marijnissen.

Zeer gevoelig onderwerp
Eerder vandaag zei de premier dat hulp bij beëindiging van het leven een ,,zeer gevoelig onderwerp'' is. ,,Dit is iets wat echt langjarig debat vraagt," aldus Rutte. ,,Dit is ook gaande in de samenleving. Dit is een discussie die bijvoorbeeld in mijn partij al heel lang speelt."

Het kabinet wil in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken om de stervenshulp mogelijk te maken. Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.