Volledig scherm
© anp

Rutte vraagt oppositie 'krachten te bundelen'

Premier Mark Rutte roept oppositiepartijen op ook na de Provinciale Statenverkiezingen te blijven of te gaan samenwerken met het kabinet. ,,Laten we met alle constructieve politici de krachten bundelen'', zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Quote

In het belang van Nederland. Laten we samenwer­ken!

Mark Rutte

De VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Eerste Kamer. De kans is klein dat de regeringspartijen bij de verkiezingen op 18 maart een meerderheid in de Senaat halen. Het is nog de vraag of ze met de drie oppositiepartijen genoeg zetels overhouden.

Als het kabinet aan politiek draagvlak verliest, wil Rutte op zoek naar nieuwe bondgenoten en doet hij een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de oppositie. ,,Ik doe bij deze een oproep. Als minister-president. In het belang van Nederland. Laten we samenwerken!'', citeerde de krant vandaag al uit het gesprek.

Brede coalities
Volgens Rutte zijn er genoeg mogelijkheden om brede coalities te zoeken, bijvoorbeeld rond het nieuwe belastingstelsel. Hij wil de samenwerking desnoods uitbreiden tot zes of zeven partijen en noemt daarbij met name het CDA en GroenLinks, aldus de krant.

,,Het CDA heeft laten zien dat het kan. Die partij heeft in 91 procent van de gevallen voor het kabinetsbeleid gestemd. GroenLinks hielp ons met de nieuwe studiefinanciering. Ook die partijen zijn bereid op onderdelen steun te geven. Laten we daarmee doorgaan.''

De VVD blijft volgens Rutte weigeren om in een coalitie samen te werken met de PVV zolang Geert Wilders zijn uitspraak over 'minder Marokkanen' niet herroept.