Volledig scherm
De premier kan woensdag een verhit debat tegemoet zien in de Kamer. © anp

Rutte zal niet snel sorry zeggen in debat Teevendeal

Nu zelfs het kabinet niet langer achter de Teevendeal staat, wil het parlement vooral nederigheid zien bij premier Rutte in het debat van woensdag. Maar vermoedelijk is dat te veel gevraagd: sorry zeggen is simpelweg niet de stijl van de minister-president.

Quote

De integri­teit van de overheid staat ter discussie

Jeroen Recourt
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt © anp

Het kerkhof van de affaire rond de Teevendeal mag dan al bezaaid liggen met VVD'ers, de oppositiepartijen zullen zich woensdag niet inhouden. Premier Rutte krijgt de gifbeker aan de mond gezet, en reken maar dat deze leeg moet.

Zeker nu de optelsom gemaakt kan worden van de nasleep van de Teevendeal, nadat het kabinet dinsdag 250 vragen van het parlement daarover beantwoordde. In die beantwoording liet het kabinet de eerdere koppigheid varen. Want, zo erkent VVD-minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) nu: de Teevendeal deugde tóch niet. Waar premier Rutte ruim 1,5 jaar lang na de eerste onthullingen van het tv-programma Nieuwsuur de rijen gesloten hield, is de koerswijziging een feit.

Pijnlijk is wel dat hij daarmee zichzelf niet kan sparen. Zo blijkt uit alles dat de premier niet kritisch doorvroeg bij toenmalig minister Opstelten. Rutte vond bovendien dat het 'niet aan hem was' om Teeven zelf te vragen naar de exacte bedragen van zijn schikking met drugscrimineel Cees H. Of zoals hij het vorige week nog zei: ,,Ik ben van het ministerie van Algemene Zaken, niet van Alle Zaken.''

Delegeren
De oppositiepartijen verwijten de premier daarmee een gebrek aan regie, toch al een woord waar de delegerende Rutte een bloedhekel heeft. De minister-president weigerde daarnaast ten onrechte een gespreksverslag tussen Fred Teeven en een hoge justitieambtenaar aan de Tweede Kamer te verstrekken. Dat raakt het hart van het chagrijn dat de oppositie in een greep houdt: wat houdt men voor ons achter?

Daar komt nog bij dat de nieuwe justitiebewindslieden Van der Steur en Dijkhoff ook iets uit te leggen hebben. Nu blijkt dat zij in hun functie als Kamerleden actief meeschreven aan verhullende persberichten van het ministerie over deze kwestie. En dat terwijl ze als parlementariërs de regering juist hadden moeten controleren.

Schone schijn
Het departement van Veiligheid en Justitie staat toch al bekend om het spelen van schone schijn. Als een ministerie waar men mondjesmaat onwelgevallige informatie openbaart. Of het nu de foto van Volkert van der Graaf is, de mislukte reorganisatie van de politie of nu weer de Teevendeal.

Ze wuiven kritiek weg tot ze betrapt worden, klaagt men. En dat gebeurt onder bewind van VVD'ers, bij uitstek de crimefighterspartij. In de woorden van PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: ,,De integriteit van de overheid staat ter discussie. Het beleid moet openheid zijn, tenzij het niet anders kan. Maar het lijkt eerder op geheimhouding tenzij het niet anders kan."

In een hoorzitting met de commissie-Oosting zijn dinsdag alvast wat prangende vragen over de kwestie beantwoord. Zo wilde fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie weten hoe het toch kan dat Teeven steeds bleef zeggen dat Opstelten de zaak 'goed uitlegde', terwijl die vasthield aan het foutieve bedrag van 1,25 miljoen.

En CDA'er Madeleine van Toorenburg zette vraagtekens bij de rol van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Naar nu blijkt was hij de 'medewerker' van wie de afgetreden Kamervoorzitter Van Miltenburg een sms'je kreeg over de kwestie.

Inbeuken
Toch sparen de meeste partijen hun krachten voor het debat van vandaag met de bewindslieden. Die dragen immers de politieke verantwoordelijkheid.

Men wil nu vooral wel eens berouw zien van Rutte. Al durft niemand daar geld op te zetten; sorry staat niet in het woordenboek van de minister-president. Met eenzelfde koppigheid zullen de oppositieleiders daarom vanmiddag inbeuken op de premier. Zolang er geen spijt doorklinkt in zijn woorden, wapperen ze zelfs met een motie van wantrouwen.

Lees alles over de Teevendeal in ons dossier.