Volledig scherm
© anp

Rutte ziet Wilders als grootste tegenstander

Premier Mark Rutte ziet Geert Wilders op dit moment als zijn grootste politieke opponent. Dat heeft Rutte vanavond gezegd in het programma Zomergasten.

Volledig scherm
© anp

Volgens de VVD-leider is Wilders de politicus die Nederland de verkeerde kant op zou leiden. Rutte vindt dat Wilders angst aanwakkert, maar ook wegloopt voor verantwoordelijkheid. ,,Hij is een wegloper'', aldus Rutte.

De premier verwees daarbij naar 2012 toen Nederland in crisis zat en Wilders wegliep bij het kabinet dat op zijn gedoogsteun hing. Daarna waren nieuwe verkiezingen nodig.

Rutte refereerde aan Wilders als ,,onze blonde vriend'' en ,,die man met het gekke programma''. Toch sloot Rutte Wilders' PVV ook in Zomergasten niet helemaal uit als coalitiegenoot, na de verkiezingen van maart volgend jaar. De kans dat dit gebeurt acht Rutte wel zeer klein.

Lachers
Tijdens de uitzending van Zomergasten (NPO2) liet Wilders - overigens al voordat het over hem ging- zelf ook nog even van zich horen. ,,Heel Holland Bakt nu op NPO1'', twitterde hij, waarmee hij de lachers op sociale media op zijn hand kreeg.

Rutte kwam in aanvaring met presentator Thomas Erdbrink over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Dat gebeurde nadat een filmpje werd getoond waarin een NOS-verslaggever het werken onmogelijk werd gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeiden dat hij moest oprotten.

,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', was de reactie van Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij 'Turken in Nederland' noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Gedrag
Toen Erdbrink zich afvroeg wat of het nou wel zo erg was en of er eigenlijk verschil is met het gedrag van voetbalhooligans, reageerde Rutte boos. Hij vindt dat de 'elite', waar hij behalve Erdbrink overigens ook zichzelf toe rekent, dit soort gedrag veel te vaak goedpraat.

Volgens Rutte is het nodig dat in Nederland de eigen waarden en verworvenheden worden verdedigd en dat mensen in ons land hiervoor kiezen.

Machtsstrijd
Aan de hand van een fragment van de Britse serie House of Cards vertelde Rutte dat de macht in Nederland vooral veel onderhandelen inhoudt en sprak hij over zijn eigen machtsstrijd met Rita Verdonk binnen de VVD.

Hij had met opzet tijd had gewacht voordat hij Verdonk, die aan Rutte's stoelpoten bleef zagen, uit de partij zette, aldus Rutte. Hij wilde zo voorkomen dat mensen konden zeggen dat het vertrek van Verdonk vermijdbaar was geweest. ,Had ik het te snel gedaan, dan was de partij misschien gespleten", aldus Rutte.

Relatie
Rutte vertelde dat de enige keer dat hij tijdens zijn premierschap heeft moeten huilen het moment was dat, na lang onderhandelen, eindelijk de trein was gaan rijden met de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Belangrijke beslissingen na de ramp waren volgens Rutte soms 'eenzame momenten', waarin hij het gemis van een relatie voelde. De VVD-leider vertelde dat hij sinds zijn studententijd geen relatie heeft gehad , daar wel voor open staat, maar dat dingen nou eenmaal ,,lopen zoals ze lopen".