Volledig scherm
© anp

Ruzie op links over oproep Klaver tot 'progressieve samenwerking'

Een oproep van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor een 'progressieve samenwerking' heeft direct geleid tot een ruzie op links. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom lag er al een plan voor verregaande samenwerking tussen de sociaaldemocraten en GroenLinks en houdt Klaver dat hoogstpersoonlijk tegen.

Quote

Mijn ambitie is een kabinet zonder de VVD. Maar in een coalitie­land als Nederland moet je oppassen met het uitsluiten van partijen

Jesse Klaver

Klaver riep PvdA, SP en D66 vanavond op tot een progressieve blokkade van de VVD om te voorkomen dat de liberalen na de verkiezingen weer gaan regeren. ,,Zonder de VVD kunnen wij samen het hart van het nieuwe kabinet vormen", zei GroenLinks-leider Klaver vanavond bij een partijbijeenkomst in Eindhoven. ,,Rutte heeft ons nodig, maar wij Rutte niet." Hij beloofde dat na de verkiezingen zijn eerste telefoontje niet naar de VVD-leider zal zijn. ,,Maar naar mijn linkse vrienden."

Dit zitten echter niet te wachten op een telefoontje. Samsom had eind 2014 al plannen gesmeed met Klavers voorganger Bram van Ojik. ,,We zouden de verkiezingen samen in gaan, met twee kieslijsten en een programma dat op beide partijen was afgestemd", legt Samsom uit. ,,In de campagne zouden we duidelijk maken dat we na de verkiezingen de fracties gingen fuseren."

Fusie

Samsom en Van Ojik hadden zich laten inspireren door de fusie van GPV en RPF tot de ChristenUnie. GroenLinks bestrijdt dat er sprake was van een deal, maar dat noemt Samsom logisch: ,,Al snel werd duidelijk dat er voor een definitieve deal gewacht moest worden op de nieuwe partijleider, omdat Bram het stokje zou overdragen."

Na de leiderschapswissel in mei 2015 vroeg Samsom Klaver of hij ook dit deel van 'de erfenis van Bram' had overgenomen. Hij kreeg nul op het rekest. ,,Ik vind de nieuwe oproep helemaal prima, maar er lag een hoger bod", aldus Samsom, die constateert dat de partijprogramma's veel raakvlakken hebben.

Ook D66 en SP zijn niet onder de indruk van Klavers oproep. SP-leider Emile Roemer zegt 'graag samen te werken' met iedereen die de inkomensverschillen wil verkleinen en de marktwerking uit de zorg wil halen. ,,Daar heb ik geen beloftes voor nodig. Rechts beleid help je niet aan een meerderheid", sneert hij naar Klaver, die samen met de VVD een deal sloot waardoor het leenstelsel werd ingevoerd. Roemer: ,,Als de anderen zich daaraan houden, dan komt het helemaal goed met links."

Partijen die de VVD aan een meerderheid helpen, raken volgens Klaver 'besmet met het economisme'. Juist tegen dat door hemzelf bedachte fenomeen - het terugbrengen van alle vraagstukken tot een kosten-batenanalyse - strijdt Klaver.

Toch sluit GroenLinks samenwerken met de liberalen niet uit, aldus Klaver. ,,Mijn ambitie is een kabinet zonder de VVD. Maar in een coalitieland als Nederland moet je oppassen met het uitsluiten van partijen."

  1. Racewagen rijdt publiek in bij Autocross Leende, vier gewonden
    Update

    Racewagen rijdt publiek in bij Autocross Leende, vier gewonden

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn vier gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie de laatste drie races wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte, een 17-jarige vrouw.