De Beukelaarsstraat in Rotterdam.
Volledig scherm
De Beukelaarsstraat in Rotterdam. © Frank de Roo

'Ruziënde Pakistaanse familie moet verhuizen'

Rotterdam wil een ruziënde Pakistaanse familie in Feijenoord gedwongen laten verhuizen. Familieleden staan elkaar al lange tijd naar het leven, meerdere gezinsleden zijn zwaar mishandeld. Daarbij werden stokken en cricketbats gebruikt.

Quote

De vraag is niet of, maar wanneer het goed misgaat

Officier van Justitie Boersma

Dinsdag besloot de rechtbank de voorlopige hechtenis van drie familieleden, die al ruim 3 maanden vast zitten voor de mishandeling, te schorsen. Het Openbaar Ministerie vindt het 'niet-verantwoord' dat de voorlopige hechtenis van de drie verdachten in de Pakistaanse mishandelingszaak in Feijenoord wordt geschorst.

Het incident in januari dit jaar, midden op straat, leidde tot grote onrust, omdat het zou gaan om eergerelateerd geweld. Volgens de slachtoffers werden ze mishandeld omdat de dochter van het gezin weigerde te trouwen met een neef. Haar ooms en opa zouden daarbij betrokken zijn geweest. Na de geweldsuitbarsting bleef ze bewusteloos op straat liggen in een plas bloed.

Eergerelateerd
Officier van justitie Boersma wees erop dat volgens experts in eergerelateerd geweld de kans op escalatie 'uitermate hoog is'. ,,De vraag is niet of, maar wanneer het goed misgaat.''

Hij meldde dat nu bestuursrechterlijk wordt gekeken of het mogelijk is om de gezinnen, die dicht bij elkaar wonen, te verhuizen. ,,Zodat ze gedwongen worden uit elkaar te gaan.''

De rechtbank besloot de verdachten desondanks komende vrijdag vrij te laten, omdat het nog lang duurt voordat de zaak behandeld wordt. Wel kregen de mannen een contactverbod opgelegd en mogen ze drie straten in de omgeving van hun familie niet betreden.

Volgens de verdachten gaat het  helemaal niet om eerwraak. Dat verhaal zou door de slachtoffers zijn verzonnen. De broers, waarvan een de vader van het mishandelde meisje is, zouden al langer onderlinge problemen hebben. Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld. Er zouden al meerdere vechtpartijen en aangiftes zijn geweest.  

,,Ja, er is ruzie. Maar 'eerwraak' kan naar het rijk der fabelen worden gestuurd. En mijn cliënt probeerde juist de boel te sussen,'' zei advocaat Haroon Raza.

Geschokt
De vrouwenorganisatie Femmes for Freedom (FFF) is geschokt over het besluit van de rechter. ,,De rechter legt de adviezen van de reclassering en het expertisecentrum gewoon naast zicht neer. Het belang van de slachtoffers weegt kennelijk minder zwaar,'' zegt directeur Shirin Musa. ,,Wat wil de rechter dan? Dat er eerst doden vallen?''

Raadslid Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) pleitte dinsdag in het AD voor een speciale politie-unit voor eergerelateerd geweld, in Rotterdam zoals je die ook in andere Nederlandse steden hebt.