'Ryanair schoffeert zowel passagiers als personeel met sluiting basis Eindhoven'
OpinieHet personeel van Ryanair moet onmiddellijk verhuizen nu de vliegbasis Eindhoven sluit, anders volgt ontslag. Agnes Jongerius en Leen van der List vinden dat het kabinet Ryanair keihard moet aanpakken.
Ryanair schoffeert de gedupeerde passagiers die geen schadevergoeding krijgen voor de recente staking, en de eigen medewerkers. Het kabinet is aan zet om deze multinational keihard aan te pakken. Maar het pakt niet door en kijkt naar Brussel om het vuile werk op te knappen.
De piloten en het cabinepersoneel vliegen naar Barcelona, Praag of Dublin, maar ze keren steeds terug in Eindhoven. Daar doen ze boodschappen, gaan hun kinderen naar school en betalen ze belasting. Ryanair besloot de basis op Eindhoven Airport per 5 november te sluiten en verplicht iedereen binnen een paar weken op eigen kosten te verhuizen, anders volgt ontslag. Dit is niet toegestaan, maar daar heeft Europe's favourite airline lak aan. Ondertussen doet het kabinet niets om dit te voorkomen.
Dreigen
Het kabinet mag Ryanair niet laten wegkomen met al deze schofferingen
Jarenlang wierf Ryanair doelbewust mensen in het ene land, gaf hun een Iers contract en plaatste ze in een ander land op een basis. Zodra iemand zijn mond opentrok werd gedreigd met overplaatsing. En nu iedereen in opstand komt, sluit Ryanair de basis. Alles om maar niet te hoeven onderhandelen over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.
Midden in de crisis maakte de lowbudgetmaatschappij enorme winsten, vooral door de personeelskosten te drukken. Piloten moesten betalen om te mogen werken, om zo de wettelijk verplichte vlieguren te halen.
Bij ziekte kreeg je geen loon, want volgens Ryanair hoeft dat niet in Ierland. Ryanair koos de wetten uit die haar het beste uitkwamen. Dit trucje paste de maatschappij in heel Europa toe.
Rechtszaak
Via een rechtszaak heeft de FNV hier een streep door gezet. Het Europees Hof besloot dat de arbeidsvoorwaarden van het land moeten gelden op de plek vanwaaruit iemand gewoonlijk werkt. Dus werk je vanuit Eindhoven, dan val je onder het Nederlandse arbeidsrecht. Dat betekent dat Ryanair om de tafel moet met de Nederlandse vakbonden als zij de basis willen sluiten. De arbeidsinspectie moet zorgen voor handhaving.
Het verbaast ons zeer dat minister van Infrastructuur Van Nieuwenhuizen vooral naar Brussel kijkt. Zij is een 'praatgroepje' met haar vakcollega's begonnen om de Europese Commissie nog eens te vragen wat er gebeuren moet. Terwijl het kabinet treuzelt, heeft Brussel al actie ondernomen. Eurocommissarissen Thyssen en Bulc, van Sociale Zaken en Transport, zijn glashelder. Het lokale recht geldt. Topman O'Leary is al op het matje geroepen in Brussel.
Schofferingen
Het kabinet mag Ryanair niet laten wegkomen met al deze schofferingen. Van Nieuwenhuizen moet haar collega-minister Koolmees (Sociale Zaken) aanspreken. Het is tijd dat hij in navolging van zijn Belgische en Duitse collega's eist dat Ryanair zich aan het Nederlandse recht houdt. En rap een beetje, dus voordat de basis Eindhoven sluit, het personeel in de kou staat en de vogel gevlogen is.
Agnes Jongerius is PvdA-Europarlementariër, Leen van der List is projectleider bij FNV Luchtvaart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtdreun op te vangen: acht maatregelen
Het kabinet heeft nog ruim twee weken om iets te doen aan de voortrazende koopkrachtcrisis. Opties zijn er genoeg, maar aan elke maatregel zitten haken en ogen. -
PREMIUM
Het dragen van een Rolex werkt als een magneet voor criminelen
Opnieuw is een beroemdheid slachtoffer van een gewelddadige overval. Deze keer gaat het om Ajax-speler Dusan Tadic. De lijst BN-ers die te maken krijgen met dit extreme geweld groeit. ,,We zien dat de criminaliteit verhardt’’. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Populair parkeerterrein langs Zeeuwse kust wordt plots 20.000 procent duurder
Een huurverhoging met maar liefst 20.733 procent: dat vindt Waterschap Scheldestromen te gek voor woorden. Het waterschap weigert dan ook volgend jaar 500.000 euro te betalen voor de parkeerterreinen aan de Veerse Dam bij Vrouwenpolder en zegt per 31 december het huurcontract op. Het is nog niet duidelijk of er in 2023 nog geparkeerd kan worden op die terreinen, en tegen welk tarief. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
met Video
De ‘heilige graal’ van warmterecords, die 75 jaar standhield, is laatste jaren al 27 keer overtroffen
Op één maand na hield hét warmterecord van Nederland liefst 75 jaar stand. In 1944 werd 38,7 graden gemeten in Warnsveld en dat werd 75 jaar lang nooit overtroffen. Maar een paar jaar later staat het aloude record op een bescheiden gedeelde 28ste plaats. -
Werkstraf voor boer (42) die afval dumpte langs snelweg
Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.