Volledig scherm
Een vliegtuig van Ryanair. © EPA

Ryanair: sluiting van basis Eindhoven Airport is geen vergelding

De sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven Airport is geen vergelding voor de stakingen van de Nederlandse piloten. Dat heeft de maatschappij vanmorgen betoogd in een kort geding.

De resultaten van Ryanair op Eindhoven Airport stonden al langer onder druk, onder meer vanwege de beperkte openingstijden en groeimogelijkheden en hogere kosten. Dat zou de reden zijn voor de sluiting. Het kort geding tegen de Ierse prijsvechter was aangespannen door Ryanair-piloten 

Het openen en sluiten van bases hoort bij het bedrijfsmodel, aldus advocaat Paul Lugard van de luchtvaartmaatschappij. ,,In een competitieve markt moet personeel flexibel kunnen worden ingezet. De arbeidsvoorwaarden van Ryanair zijn er op toegesneden. Ryanair moet ingrijpen op de duurdere en minder efficiënte bases. In 2019 zullen nog veertien bases worden gesloten’', zei hij tegen de rechter in Den Bosch.

De piloten zeggen dat ze zijn bedreigd en geïntimideerd om niet te staken. Na twee stakingen van de piloten kondigde Ryanair begin oktober aan de vluchten van en naar Eindhoven per 5 november vanuit het buitenland af te handelen. Vliegers hebben het aanbod gekregen om te gaan werken op bases in uithoeken van Europa of in het noorden van Afrika. De piloten gaan uit van een vergeldingsmaatregel en willen dat de rechter hun overplaatsing naar het buitenland verbiedt.

Verslaggever Hans Vermeeren is bij de rechtszaak en twittert live mee. 

Volledig scherm
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair voerden afgelopen vrijdag op vliegveld Eindhoven actie voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. Ze roepen de Ierse luchtvaartmaatschappij op de lokale wet en regelgeving toe te passen. © ED