Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

'Sadistische gamer' wilde iemand in het echt zien lijden

Een 18-jarige verslaafde gamer met een gebrekkige ontwikkeling wilde wel eens in het echt meemaken hoe het is om iemand te zien lijden. Hij wilde ook weten hoe het is om een misdrijf te begaan. Hij kwam op die ideeën door zijn computerspellen. Op 4 mei van dit jaar stak hij een man in Nieuwersluis neer met een mes.

'Sadistische wraakfantasieën', volgens de rechtbank in Utrecht. De rechter gaf de jonge gamer vandaag een celstraf van tien maanden en tbs met dwangverpleging. Eigenlijk had de jongen een langere gevangenisstraf verdiend, maar de rechtbank vindt het belangrijk dat er snel wordt gestart met behandeling. Deskundigen achten de kans op herhaling groot.

De jongen is in zijn schooltijd gepest en buitengesloten. Dat zorgde voor een periode van zelfhaat. Later ging hij blowen en raakte hij verslaafd aan gamen. Het vele gamen heeft volgens onderzoekers een directe relatie met de steekpartij. De man raakte het zicht op de werkelijkheid kwijt.

De rechtbank heeft overwogen of de jongen naar een jeugdinstelling zou worden gestuurd, maar ziet daar vanaf omdat hij daar mogelijk opnieuw uitgesloten zou worden. Een omgeving voor volwassenen, gericht op resocialisatie, past beter bij hem vindt de rechter.