Volledig scherm
PREMIUM
Kleurrijke demonstranten van Extinction Rebellion in Londen. © AP

Samen rouwen, samen strijden: Wie zijn de klimaatrebellen van ‘XR’?

Met hun duik in de Amersfoortse grachten maakte Extinction Rebellion zich tijdens Koningsdag in één klap ook bekend bij het Nederlandse publiek. Wie zijn deze koekjes uitdelende klimaatactivisten? ‘XR durft te kiezen voor acties die de orde verstoren.’

Nog niet zo heel lang geleden werkte John Gottschalk (27) nog ‘gewoon’ in de marketing. Ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk spullen kopen, daar kún je van genieten. Maar Gottschalk haalde er juist steeds minder plezier uit. Bij hem vatte een andere gedachte post: met elk product dat ik verkoop, tast ik de aarde weer een beetje verder aan. ,,En dan zijn het vaak ook nog eens spullen die mensen eigenlijk niet nodig hebben. Dat stuitte me steeds meer tegen de borst.”

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.