Volledig scherm
PREMIUM
Kleurrijke demonstranten van Extinction Rebellion in Londen. © AP

Samen rouwen, samen strijden: Wie zijn de klimaatrebellen van ‘XR’?

Met hun duik in de Amersfoortse grachten maakte Extinction Rebellion zich tijdens Koningsdag in één klap ook bekend bij het Nederlandse publiek. Wie zijn deze koekjes uitdelende klimaatactivisten? ‘XR durft te kiezen voor acties die de orde verstoren.’

Nog niet zo heel lang geleden werkte John Gottschalk (27) nog ‘gewoon’ in de marketing. Ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk spullen kopen, daar kún je van genieten. Maar Gottschalk haalde er juist steeds minder plezier uit. Bij hem vatte een andere gedachte post: met elk product dat ik verkoop, tast ik de aarde weer een beetje verder aan. ,,En dan zijn het vaak ook nog eens spullen die mensen eigenlijk niet nodig hebben. Dat stuitte me steeds meer tegen de borst.”

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”