Samir A.: ‘Overheid wist dat ik vrouwen hielp ontsnappen’
De Nederlandse overheid moet ervan op de hoogte zijn geweest dat Nederlands bekendste jihadist, Samir A., ruim tien Nederlandse IS-vrouwen heeft helpen ontsnappen uit detentiekampen in Syrië. Dat stelt A. zelf in de tv-documentaire Staatsvijand nr.1 ,,Inlichtingendienst AIVD weet wat ik doe, ze gedogen mij.”
Samir A. vertelt in de documentaire van BNNVARA openhartig over hoe hij in Nederland geld inzamelt om de IS-vrouwen uit de Syrische kampen te laten ontsnappen. ,,We hebben kampbewakers omgekocht, die kunnen wel een zakcentje gebruiken.” Ook ging er geld naar smokkelaars die ervoor zorgden dat de vrouwen steeds weer een stukje verder konden reizen.
Zeer opmerkelijk aan de documentaire, gemaakt door journalist Sinan Can en regisseur Daniëlle van Lieshout, is dat het interview met A. al bijna een jaar geleden is opgenomen. ,,Een voorwaarde van hem was dat het pas mocht worden uitgezonden als hij opgepakt was door de politie”, stelt Van Lieshout. Dat gebeurde uiteindelijk afgelopen zomer. A. wordt er door Justitie van verdacht zo’n veertien vrouwen te hebben helpen ontsnappen.
Of en zo ja wanneer de AIVD daadwerkelijk op de hoogte was van de activiteiten van A. en waarom er dan niet is ingegrepen, is niet duidelijk. De dienst doet nooit mededelingen over haar activiteiten.
Hofstadgroep
In de documentaire kijkt Samir A. ook terug op zijn tijd in de Hofstadgroep. Daar maakte ook Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, deel van uit. ,,We waren verrast dat Mohammed deze moord pleegde, we wisten niet dat hij het van plan was. Als hij het had overlegd had ik geadviseerd het niet te doen, omdat het veel schadelijke gevolgen zou hebben”, stelt Samir A. Maar hij laat ook zien nog steeds een radicaal islamitisch gedachtegoed aan te hangen: ,,Als je er vanuit theologisch perspectief naar kijkt, heeft Van Gogh zijn verdiende loon gekregen.”
Dat hij nog steeds het ‘oog om oog, tand om tand'-principe aanhangt, blijkt ook uit een ander fragment in de documentaire. Interviewer Sinan Can vraagt hem of hij afstand neemt van een specifieke gruweldaad van IS: het levend verbranden van een Jordaanse legerpiloot die was opgesloten in een ijzeren kooi. Samir, die eerder kritisch was over IS, stelt nu dat hij die straf wel kan begrijpen. De piloot heeft met zijn bommen ook veel mensen gedood.
Aanslag kerncentrale
A. werd vijftien jaar geleden al veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Bij hem werden toen onder meer plattegronden van de Tweede Kamer en de kerncentrale Borssele aangetroffen. De veroordeelde terrorist stelt daar nu over dat, als ze niet waren onderbroken, het inderdaad mogelijk was geweest dat hij en enkele mede-verdachten een aanslag hadden gepleegd. Al was hun plan nog niet heel concreet. ,,Borssele was wel heel heftig.” En ook de Tweede Kamer leek te sterk beveiligd.
Staatsvijand nr.1 is maandag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO2
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drukte op Schiphol tijdens Hemelvaartsdag: ‘Maar rijen lopen goed door’
Ook op Hemelvaartsdag is het druk op luchthaven Schiphol. Op social media is te zien dat veel mensen in lange rijen staan. Reizigers met een Europese bestemming schatten hun wachttijd om de security te bereiken op ongeveer drie kwartier. Voor intercontinentale vluchten is dat wat korter. -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
met video
Karretje van attractie in Sprookjesbos Valkenburg breekt af, drie gewonden: ‘Ik hoorde een klap en hoop gegil’
In Valkenburg aan de Geul (Limburg) zijn vrijdagmiddag drie mensen gewond geraakt toen een karretje van een attractie in het Sprookjesbos afbrak en zes meter omlaag viel. In het karretje zaten twee volwassenen en twee kinderen, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De volwassenen en één kind zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is stabiel. -
Politie: Geen verband tussen mishandeling en dood oud-voetballer Lukoki
De politie heeft geen verband gevonden tussen de dood van profvoetballer Jody Lukoki en een mishandeling die eerder heeft plaatsgevonden in Almere. Wel zijn de afgelopen periode vier mannen opgepakt voor die bewuste vechtpartij, van wie er op dit moment nog een vastzit. Dit meldt de politie woensdag.
-
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Man hangt aan spoorboom, ProRail woest: ‘Dit kan écht niet’
Een filmpje waarin een jolige jongeman in een hefboom klimt van de spoorwegovergang in Mariënberg, heeft de woede gewekt van spoorwegbeheerder ProRail. ,,Dit is er echt één in de categorie aanpakken, de aangifte is in voorbereiding’’, meldt woordvoerder Aldert Baas.