Samir A.: ‘Overheid wist dat ik vrouwen hielp ontsnappen’
De Nederlandse overheid moet ervan op de hoogte zijn geweest dat Nederlands bekendste jihadist, Samir A., ruim tien Nederlandse IS-vrouwen heeft helpen ontsnappen uit detentiekampen in Syrië. Dat stelt A. zelf in de tv-documentaire Staatsvijand nr.1 ,,Inlichtingendienst AIVD weet wat ik doe, ze gedogen mij.”
Delen per e-mail
Samir A. vertelt in de documentaire van BNNVARA openhartig over hoe hij in Nederland geld inzamelt om de IS-vrouwen uit de Syrische kampen te laten ontsnappen. ,,We hebben kampbewakers omgekocht, die kunnen wel een zakcentje gebruiken.” Ook ging er geld naar smokkelaars die ervoor zorgden dat de vrouwen steeds weer een stukje verder konden reizen.
Zeer opmerkelijk aan de documentaire, gemaakt door journalist Sinan Can en regisseur Daniëlle van Lieshout, is dat het interview met A. al bijna een jaar geleden is opgenomen. ,,Een voorwaarde van hem was dat het pas mocht worden uitgezonden als hij opgepakt was door de politie”, stelt Van Lieshout. Dat gebeurde uiteindelijk afgelopen zomer. A. wordt er door Justitie van verdacht zo’n veertien vrouwen te hebben helpen ontsnappen.
Of en zo ja wanneer de AIVD daadwerkelijk op de hoogte was van de activiteiten van A. en waarom er dan niet is ingegrepen, is niet duidelijk. De dienst doet nooit mededelingen over haar activiteiten.
Hofstadgroep
In de documentaire kijkt Samir A. ook terug op zijn tijd in de Hofstadgroep. Daar maakte ook Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, deel van uit. ,,We waren verrast dat Mohammed deze moord pleegde, we wisten niet dat hij het van plan was. Als hij het had overlegd had ik geadviseerd het niet te doen, omdat het veel schadelijke gevolgen zou hebben”, stelt Samir A. Maar hij laat ook zien nog steeds een radicaal islamitisch gedachtegoed aan te hangen: ,,Als je er vanuit theologisch perspectief naar kijkt, heeft Van Gogh zijn verdiende loon gekregen.”
Dat hij nog steeds het ‘oog om oog, tand om tand'-principe aanhangt, blijkt ook uit een ander fragment in de documentaire. Interviewer Sinan Can vraagt hem of hij afstand neemt van een specifieke gruweldaad van IS: het levend verbranden van een Jordaanse legerpiloot die was opgesloten in een ijzeren kooi. Samir, die eerder kritisch was over IS, stelt nu dat hij die straf wel kan begrijpen. De piloot heeft met zijn bommen ook veel mensen gedood.
Aanslag kerncentrale
A. werd vijftien jaar geleden al veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Bij hem werden toen onder meer plattegronden van de Tweede Kamer en de kerncentrale Borssele aangetroffen. De veroordeelde terrorist stelt daar nu over dat, als ze niet waren onderbroken, het inderdaad mogelijk was geweest dat hij en enkele mede-verdachten een aanslag hadden gepleegd. Al was hun plan nog niet heel concreet. ,,Borssele was wel heel heftig.” En ook de Tweede Kamer leek te sterk beveiligd.
Staatsvijand nr.1 is maandag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO2
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dappere duif bouwt nest pal naast slechtvalk: ‘Die eten meerdere duiven per dag’
Een duif heeft in Venlo een even bijzondere als gevaarlijke plek uitgekozen om zijn nest te bouwen. Het beestje koos ervoor te broeden in de toren van de Sint Martinusbasiliek, pal naast het nest van een slechtvalk. Dat terwijl slechtvalken regelmatig duif op het menu hebben staan. Het is ook nog eens allemaal live te volgen via een webcam. ,,Ik denk dat het een lopend buffet wordt”, zegt een betrokkene tegen 1Limburg. -
Garantie op smartphones en tv's: zo zit het
Verkopers zijn niet altijd even happig om je de garantie te bieden waar je volgens de wet recht op hebt, dus we zetten de belangrijkste punten om te onthouden op een rij. -
PREMIUM
Toeslagenaffaire werpt weer schaduw over Binnenhof
De tweede formatiepoging draaide om het kweken van onderling vertrouwen tussen politieke partijen. Dat plan is doorkruist; door nieuwe ophef over de toeslagenaffaire is de argwaan groter dan ooit. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
PREMIUM
Vermoorde Lotte (14) dacht zwanger te zijn en bekocht dat mogelijk met de dood
De 14-jarige Lotte uit Almelo heeft haar bewering dat ze misschien zwanger was mogelijk met de dood moeten bekopen. Voor haar dood zitten twee broers uit Almelo van nu 15 en 18 jaar vast. De tiener dacht in verwachting te zijn van de oudste broer. Ook het versturen van een naaktfoto zou een rol hebben gespeeld bij haar gewelddadige dood.
-
PREMIUM
Plots ging 'witte jas' uit bij Rutte en De Jonge: coronacurve daalt hoe dan ook
Zorgpersoneel schiet in paniek, virologen vrezen een nieuwe piek, maar toch waagt het kabinet de gok en kiest het voor versoepelingen. Een trendbreuk na een jaar behoedzaam coronabeleid. Waarom? -
PREMIUM
Kabinet en Kamer ruziën al jaren over informatie rond toeslagenaffaire
Weer staat de Tweede Kamer op zijn achterste benen. Het kabinet heeft informatie achtergehouden in de toeslagenaffaire. Het punt waarop het aankomt is: gingen de ministers daarmee hun boekje te buiten? -
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen.