Volledig scherm
Diederik Samsom © anp

Samsom: aftreden Mansveld was onvermijdelijk

Het aftreden van PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld was onvermijdelijk, zegt PvdA-leider Diederik Samsom woensdagmiddag. Hij uitte waardering voor een ,,moedig besluit'' van Mansveld, waarmee zij volgens hem ook de politieke verantwoordelijkheid nam voor de fouten van haar voorgangers. Ook premier Rutte laat weten haar keuze te respecteren.

Quote

Informatie­voor­zie­ning aan de Kamer is belangrijk. Als daar fouten gemaakt worden, moet je politieke verantwoor­de­lijk­heid nemen

Diederik Samsom

Volgens Samsom bestond er bij Mansveld zelf geen twijfel dat ze moest aftreden, toen de parlementaire enquêtecommissie concludeerde dat ze de Kamer onjuist had geïnformeerd. ,,Informatievoorziening aan de Kamer is belangrijk. Als daar fouten gemaakt worden, moet je politieke verantwoordelijkheid nemen'', zegt hij.

Het is voor het kabinet ,,zeer spijtig'' dat het staatssecretaris Wilma Mansveld zal moeten missen, laat premier Mark Rutte weten in een reactie. ,,Wilma Mansveld heeft met hart en ziel gewerkt om de ingewikkelde problemen op te lossen die zij als staatssecretaris op haar bord kreeg. Daar heb ik grote waardering voor. Haar grote persoonlijke inzet en gedrevenheid ken ik van dichtbij en ik weet dat dit voor haar een moeilijk besluit is."

,,Natuurlijk respecteer ik het", gaat hij verder. ,,Het is zeer spijtig dat we haar vanaf vandaag in het team moeten missen en ik wens haar alle goeds. We gaan als kabinet nu goed naar het rapport kijken, maar het is duidelijk dat de opvolger van staatssecretaris Mansveld een stevige klus wacht.''


Opvolger
Samsom wilde nog niets zeggen over wie hij voordraagt als opvolger van Mansveld. Daarvoor doet onder meer de naam van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de ronde.

Volgens Samsom is de kritiek in het Fyra-rapport op PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën van een andere orde is dan die op Mansveld en haar voorgangers.

Andere reacties
 ,,Het siert staatssecretaris Mansveld dat zij de eer aan zichzelf houdt", zegt Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks. ,,Ze neemt verantwoordelijkheid voor het handelen van een reeks van bewindspersonen die de Kamer onvolledig informeerden over het Fyra-dossier. Maar met het aftreden van Mansveld is het grote probleem nog niet opgelost. De Fyra-commissie legde pijnlijk structurele fouten bij het spoorbeheer bloot. Het oplossen van deze problemen kan alleen als we de marktwerking op het spoor inperken.''

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie via Twitter: ,,Respect voor besluit van staatssecretaris Mansveld om af te treden. Wens haar alle goeds toe.'' 

VVD-Kamerlid Betty de Boer: ,,Het is begrijpelijk dat Mansveld consequenties verbindt aan de uitkomst van deze enquête. Ik respecteer dan ook haar beslissing."