Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom. © epa

Samsom biedt PvdA-afdelingen excuus aan

PvdA-leider Diederik Samsom heeft de lokale PvdA-afdelingen excuus aangeboden voor de slechte resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week.

 
Vooral de ontwikkelingen in de zorg creëren veel onrust, juist bij kwetsbare mensen. En dat moeten wij ons zeer aantrekken.

'Ik wil jullie, naast mijn welgemeende excuses, wel de verzekering geven dat ik tot op het bot gemotiveerd ben om samen met iedereen in onze partij te werken aan herstel van vertrouwen. Wat wij doen, doen wij niet voor onszelf. Onze opdracht is om dit land weer de weg omhoog terug te laten vinden, en wel zó dat iedereen meedeelt in het herstel. En die opdracht is nog lang niet af', staat in een e-mail waaruit RTL Nieuws vandaag citeerde.

Samsom noemt de verkiezingsuitslag 'een dramatisch signaal'. Volgens hem blijkt dat veel kiezers het doel dat de PvdA nastreeft te weinig overtuigend vinden en de weg ernaartoe te onzeker. 'Vooral de ontwikkelingen in de zorg creëren veel onrust, juist bij kwetsbare mensen. En dat moeten wij ons zeer aantrekken. We kunnen de onzekerheid die met verandering gepaard gaat niet wegnemen. Maar we kunnen de komende jaren wel laten zien dat de PvdA op landelijk en lokaal niveau onmiddellijk in actie komt als mensen tussen wal en schip raken. En dat we dus bereid zijn plannen te wijzigen en de uitvoering te verbeteren als dat nodig is. Dat signaal heb ik goed begrepen.'

'Permanente worsteling'
Samsom spreekt van een 'permanente worsteling' die de PvdA doormaakt als coalitiepartij. 'Maar we zullen bij de onvermijdelijke compromissen onze waarden scherp in het oog blijven houden en met nog meer overtuiging de strijd aangaan als die waarden in het geding komen.'

Volgens de PvdA is de brief zondag verstuurd.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.